Likovna kolonija na Plehanu


U župi Sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini održana je u subotu, 15. lipnja likovna kolonija na kojoj je sudjelovalo 19 slikara iz Slavonskog Broda.

Tijekom cijeloga dana slikari su koristeći svoje talente doista uživali prenoseći kistom na platno dio ljepote plehanske prirode, koja odiše posebnim mirom i čistoćom.

Nostalgija za starom plehanskom crkvom dala se prepoznati na nekoliko od ukupno 43 Plehanu darovanih slika, koje su umjetnici toga dana naslikali koristeći se arhivskim fotografijama, a izazov im je bio i slikanje nove plehanske župne crkve, koje ih je privlačila svojom bjelinom i modernim izgledom.

I taj kao i dosadašnji važniji događaji na Plehanu dokazuje da se polako ostvaruje želja domaćeg gvardijana fra Ante Tomasa, koji se zajedno s ostalim franjevcima trudi da Plehan, vjersko-kulturno središte ponovno zasja onako kako je to bio prije ratnih razaranja.

On je zahvalio umjetnicima što su se odazvali njegovu pozivu i rado došli, pozvavši ih da se uključe u život te male zajednice.

Većini slikara bio je to prvi dolazak na Plehan te su iskazali svoju radost da ih je gvardijan Tomas pozvao i obećali franjevcima i njihovom malom stadu povratnika svoju daljnju blizinu i pomoć u svojim mogućnostima.

U znak zahvale za toliko vrijednih umjetničkih slika fra Anto je svakom slikaru darovao prigodne domaće delicije. Također ih je upoznao sa životom i djelovanjem franjevaca u toj župi, te im pokazao crkvu i ostale građevinske objekte pozvavši ih u subotu 2. srpnja na slavlje svete mise koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup koji će blagosloviti i gradilište novog plehanskog samostana. Zahvalio je Brodsko-Posavskoj županiji na čelu sa županom Danijelom Marušićem koji su bili pokrovitelji likovna kolonije.

B. Lukačević/KT