Sarajevo

Maskenbal na Stupu


U organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva (HKUD) "Don Ivan Trobentar" u prostorijama Šeste osnovne škole u Barama na Stupu u Sarajevu 2. ožujka organiziran je Maskenbal.

Uz glazbu, pjesmu, ples, narodne nošnje i neizostavne kostime nazočni su mogli uživati u višesatnom programu u sklopu kojega su birane najbolje maske, najljepše narodne nošnje te podijeljene vrijedne nagrade, kao i darovi za najmlađe sudionike, a ovom tradicionalnom događaju nazočilo je više od 250 osoba.

Program je vodila Ivana Tavra Čolo, a u ime organizatora nazočne je pozdravio predsjednik HKUD-a Don Ivan Trobentar Aco Posavljak. Prisutne je tijekom večeri zabavljao Mladen Barišić, a također su nastupili i gosti iz Kulturno-umjetničkog društva Bećarci iz Lepenice.

Vrhunac večeri bio je odabir najboljih maski. Stručni žiri podijelio je tri nagrade za najoriginalnije maske te tri za najljepše narodne nošnje. Nagrade su osigurali prijatelji i sponzori projekta: Katolički tjednik, Sarajevski kiseljak, Hold Ina d.d., Diema pro, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Binvest, Općina Ilidža, Pekara MrvicaTSP Euroguma, autoprijevoznik Zoran Bošnjak.

Osim toga i najmlađim maškarama podijeljeno je 55 nagrada.

Zajednička ocjena nazočnih je da je ovaj maskenbal itekako uspio te su organizatori poručili da dogodine očekuju još veći broj sudionika s nekim novim maskama.

Inače, u brojnim zemljama neposredno pred početak korizme organiziraju se karnevali, maskenbali praćeni zabavom što je uvod u crkveni dio godine od 40 dana u kojemu do izražaja dolazi post, pokora, molitva i mnogovrsna odricanja.

KT