Na Petrićevcu obilježeno pola stoljeća od razornog potresa


"Dogodilo se, ne ponovilo se!", geslo je izložbe fotografija upriličene 26. studenoga, o stravičnom potresu koji je prije pola stoljeća, dana 27. listopada 1969. pogodio grad Banja Luku i okolicu.

Prigodni program je započeo pozdravnim govorom gvardijana fra Domagoja Šimića, izložbu je otvorio biskup ordinarij mons. Franjo Komarica.

Ideja o ovoj izložbi javila se točno na 50-tu obljetnicu. Tako su braća franjevci franjevačkog samostana na Petrićevcu posegnuli u samostanski arhiv te pronašli dva albuma raznovrsnih fotografija koje su snimljene odmah nakon potresa.

Fotografije su prikazivale najvećim dijelom razrušenu samostansku crkvu i teško oštećen samostan, ali i druge objekte koje je zahvatila ista sudbina. Na četiri panoa predstavljena je priča tog nemilog događaja nastojeći tako posjetiteljima dočarati vremenski slijed događanja. Svi suvremenici događaja kroz fotografiju mogli su se prisjetiti strahota koje je pričinilo nekoliko uzastopnih potresa u samo dva dana, piše portal samostan-petricevac.org.

Jedan od suvremenika tog događaja bio je i fra Ivo Orlovac sadašnji župnik u Barlovcima. On je u svom svjedočanstvu slušateljima ispričao svoje iskustvo i to kako je on doživio taj kobni 27. listopad. Posebice se isticalo svjedočanstvo o improviziranim školskim učionicama u vagonima putničkog vlaka koji su prenamijenjeni za izvođenje nastave.  Kako je fra Ivo rekao među brojnim nastavnicima bila je i jedna nastavnica koja se strašno bojala potresa. Kada su to učenici primijetili oni su u više navrata znali “lažirati” potres tako što su sami proizvodili buku stolicama i klupama nakon čega bi ta nastavnica pobjegla iz učionice-vagona. Tu su radnju ponavljali više puta posebno onda kad bi nekom učeniku prijetilo da dobije lošu ocjenu pa bi na taj način spašavali nevoljnog učenika.

Izložbi su nazočili pomoćni biskup mons. Marko Semren, konzula RH u Banjoj Luci Zoran Piličić uz brojne druge prijatelje kulture i franjevaca na Petrićevcu.

Ovaj kulturni događaj uzveličale su dvije studentice violine na Muzičkoj akademiji u Banjoj Luci, Nikolina Pandža i Milica Manigoda dok je moderator i voditelj večerašnjega programa bila župljanka Ivana Lukenda, stoji na mrežnoj stranici samostan-petricevac.org.

Bila je to još jedna prigoda da se gosti i prijatelji franjevačkog samostana susretnu i podijele čašicu razgovora.

KT