Mostar

Najljepša marka HP-a Mostar


Izdanje poštanske marke „Kazalište – 10. godina smrti Tonija Pehara“ autora Dinka Raiča najljepša je marka Hrvatske pošte Mostar u 2019.

Ovogodišnje izvlačenje dobitnika nagradne igre Vrijedne nagrade zaželi, najljepšu marku odaberi!, održano je u službenim prostorijama HP-a Mostar, zbog pandemije virusa COVID-19, u nazočnosti članova Povjerenstva.

Pristiglo je više od 300 glasačkih listića, a prebrojani glasovi odlučili su o prva tri mjesta. Drugo mjesto dijele, odnosno jednak broj glasova dobila su izdanja Majčin dan 2019. autorice Tamare Herceg i Međunarodni dan kulturne baštine autora Ivice Vlašića. Poštanska marka Mitovi i flora 2019. – Kerber i modri jedić autora Vilima Parića našla se na trećem mjestu.

U 2019. izdano je 28 poštanskih maraka. O najljepšoj odlučili su glasovi pristigli na glasačkim listićima u Hrvatsku poštu Mostar do 10. ožujka 2020. Deset najsretnijih glasača nagrađeno je vrijednim nagradama.

Prvu nagradu, poklon bon za putovanje po osobnom izboru u vrijednosti 1 500 KM sponzora turističke agencije G-tour Međugorje, osvojio je Dario Lovrić iz Varaždina, a osim prve, izvučeno je još devet nagrada.

Spomenimo i da je HP Mostar ove godine tiskala izdanje redovite poštanske marke Arheološko blago 2020. s motivom nekropole stećaka Radimlja, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Nekropola se nalazi u Vidovu polju pokraj Stoca, a broji 133 stećka koji se datiraju iz 15. i 16. stoljeća. Najviše ih je u obliku sanduka i sljemenjaka, a 63 stećka su ukrašena. Motivi su arkade i muške figure s uzdignutom rukom, križevi i stilizirani križevi, povijene lozice s trolistom, štitovi s mačem, zatim scene lova, plesa, dvoboja te drugi ornamenti ili figuralni prizori. Natpisi na hrvatskoj ćirilici ili bosančici upućuju na to da je nekropola pripadala plemićkoj obitelji Hrabena - Miloradovića. Također, trojica klesara Miogost, Bolašin Bogavčić i Ratko Brativoić uklesali su svoja imena. U neposrednoj blizini nekropole nalazi se veći broj ilirskih tumulusa što ukazuje na kontinuitet sahranjivanja i nastavak tradicije pokapanja uz stare grobove.

Autor likovnog rješenja je Tomislav Zovko, a marke će se u poštanskom prometu koristiti od 12. svibnja. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP-a Mostar, može kupiti jednostavno i online putem web shopa.

J.P., KT