Zagreb

"Napredak" posjetio veliku izložbu Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulture


U petak, 6. studenog u organizaciji Planinarskog društva „Napredak – Stjepan Planić“ članovi "Napretka" posjetili su izložbu „Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulture" koja je postavljena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Ova posjeta dio je programa Dođi u 5 do 5 – s Borislavom Benažićem kroz galerije Zagreba koju je za članove Hrvatskog kulturnog društva Napredak i planinare Grada Zagreba organiziralo PD NapredakStjepan Planić. Kroz ovaj program članovi Društva upoznaju se sa značajnim izložbenim događanjima u gradu Zagrebu. Izložba koju su posjetili 6. studenog dio je zbirke Mađarskog nacionalnog muzeja u Budimpešti kao i eksponata iz muzeja i galerija u Hrvatskoj koji su ustupljeni za ovu prigodu. Ova izložba pruža uvid u zajedničke dodire Hrvata i Mađara na području kulture i likovnih umjetnosti. Prikazane su najljepše umjetnine iz baštine mađarsko-hrvatskih veza u kronološkome rasponu od srednjega vijeka do 1918.

Ugarski kralj Ladislav Sveti je utemeljenjem zagrebačke biskupije udario temelje razvoju današnjeg glavnoga grada Hrvatske. Njegov je nasljednik Koloman 1102. okrunjen za kralja Hrvatske i Dalmacije u Biogradu na Moru te je od toga povijesnog trenutka počela postojati ugarsko-hrvatska državna zajednica koja se pokazala najduljim i najmirnijim državnim suživotom u Europi. Od 1102. do 1918. Hrvati i Mađari proveli su u istoj državnoj zajednici, a zajednički život je u većem dijelu svoga trajanja bio na dobrobit i jednima i drugima.

Remek-djelo zlatarske umjetnosti jest srebrna Škrinja Svetog Šimuna, poklon Elizabete Kotromanić, supruge Ludovika I. Velikog, a koja se nalazi u Zadru. Na jednom od detalja Škrinje nalaze se likovi Sv. Šimuna, bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića s kćerkom Elizabetom Kotromanić i njenom djecom od kojih je mlađa Sveta Jadviga (Hedviga zaštitnice Poljske i Litve, a također i zaštitnica Europske unije. To je ujedno i jedini prikaz na kojem se vide zajedno ban Stjepan II. Kotromanić, njegova kći Elizabeta Kotromanić i unuka Jadviga (Hedviga) koju je papa Ivan Pavao II. 1997. proglasio svetom.

Na izložbi se nalazi niz veoma vrijednih predmeta i umjetnina među kojima su kaciga i sablja Nikole Zrinskog iz 1562, piše hkdnapredak.com.

Izložba će biti postavljena do 17. studenog, no za sve one koji ju ne stignu posjetiti, ostaje mogućnost virtualne šetnje postavom izložbe koja će biti postavljena u prosincu u Budimpešti.

T.M.I., KT