Sarajevo

Napredak potpisao ugovore sa svojim stipendistima


HKD "Napredak" 13. travnja u Napretkovu klubu "Lira" u Sarajevu, potpisalo je ugovore sa studentima koji su dobili stipendije iz Napretkova Fonda za stipendiranje i sveučilište "Ivo Andrić – Vladimir Prelog" za akademsku 2018./2019. godinu.

Stipendiste je u ime Društva pozdravio dopredsjednik dr. Pavle Mijović istaknuvši zadovoljstvo što je Napredak i ove godine u prilici dati potporu mladim, nadarenim i uspješnim ljudima. Predsjednik Mladih HKD Napredak Robert Petrović je stipendiste upoznao s poviješću Napretka, ali i najavio planove za budućnost u kojoj se njihov doprinos, baš kao što je to bio slučaj s ranijim generacijama, očekuje.

U akademskoj 2018./2019. godini HKD Napredak stipendira ukupno 32 studenta. Stipendije za prvu godinu studija u iznosu od 1.000,00 KM za godinu dana dobilo je šest studenata: Ana Petrović, Klavir, Muzička akademija Sarajevo; Maja Lamešić, Studij odnosi s javnošću, Filozofski fakultet Mostar; Luka Đopa, Menadžment, Ekonomski fakultet Sarajevo; Barbara Landeka, Pravni fakultet Mostar; Maja Maksumić, Studij sociologije i etnologije, Filozofski fakultet Sarajevo i Krešimir Šiljeg, Studij fizioterapije, Fakultet zdravstvenih studija Mostar.

Napredak stipendira i 18 studenata viših godina studija koji nisu apsolventi, nisu ponavljali godinu i nemaju 27 godina života. Ova stipendija iznosi 2.000,00 KM za godinu dana, a ugovor su potpisali: Ivan Volić, Studij hrvatskog jezika i književnosti i novinarstva, Filozofski fakultet Mostar; Nikolina Tomić, Biologija/Genetika, Prirodno-matematički fakultet Sarajevo; Marko Čalaga, Studij povijest umjetnosti i povijest, Filozofski fakultet Mostar; Ivan Perković, Klavir, Muzička akademija Sarajevo; Danijel Jovetić, Studij medicine, Fakultet medicinskih nauka Kragujevac; Davor Puljić, Međunarodni odnosi i diplomacija, Fakultet političkih nauka Sarajevo; Ivana Crnjac, Psihologija, Filozofski fakultet Mostar; Klara Vukojević, Klavir, Muzička akademija Sarajevo; Iva Trogrlić, Psihologija, Filozofski fakultet Sarajevo; Filip Popović, Engleski jezik i književnost i talijanski jezik i književnost, Filozofski fakultet Mostar; Ivan Lukač, Studij filozofije i teologije, Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove Zagreb; Marko Plavčić, Harmonika, Muzička akademija Istočno Sarajevo; Ana Funarić, Veterinarska medicina, Veterinarski fakultet Zagreb; Marko Petrović, Zračni promet, Fakultet prometnih znanosti Zagreb; Andrea Markelić, Farmacija, Farmaceutski fakultet Tuzla; Ivan Barišić, Strojarstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb; Ivana Lukić, Prehrambena tehnologija, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo i Luka Vlaho, Režija, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo.

Dobitnici šest stipendija za poslijediplomske studije u iznosu od 3.000,00 KM za godinu dana su: Janja Jaković, Kroatistika, Filozofski fakultet Mostar; Željka Poloni,  Odsjek za povijest, Filozofski fakultet Sarajevo; Danijel Vidović, Jezici i kulture u kontaktu, Filozofski fakultet Mostar; Dejan Nemčić, Jadran - poveznica među kontinentima, Sveučilište u Zadru; Vanja Gavran, Komunikologija, Doktorska škola Sveučilišta J.J. Strossmayer Osijek i Marin Nikolić, Organizacija građenja, Građevinski fakultet Zagreb.

HKD Napredak je ove godine dodijelio i dvije stipendije iz Podfonda Irena Kozarić za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili studentima koji se nalaze u posebno teškoj socijalno situaciji. Stipendije su dobili: Anđela Svrzlić, Gimnazija, Franjevačka klasična gimnazija Visoko i Josipa Petra Pravdić, Visoka poslovna škola, Ekonomski fakultet Sarajevo. Iznos stipendije za godinu dana iznosi 2.000,00 KM.

Podsjetimo da je Hrvatsko kulturno društvo Napredak osnovano davne 1902. s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. školovao i pomagao školovati oko 16 000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.

Nekoliko godina nakon obnove rada Napretka, točnije 1995., uvidjela se potreba za osnivanjem Fonda za stipendiranje kako bi se i u onim novim vremenima pomoglo vrijednoj mladeži.

Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Do sada je Fond, ali i Napretkove podružnice, podijelio više od 2 900 stipendija i potpora redovnim studentima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Sredstva za Fond Ivo Andrić - Vladimir Prelog osiguravaju se putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak.

KT