Mostar

„Napredak“ u Mostaru organizirao predavanje o efektima socijalne izolacije


U četvrtak, 18. veljače Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ – Glavna podružnica Mostar organizirao je predavanje o efektima socijalne izolacije na mentalno zdravlje.

Magistra psihologije i doktorantica na studiju kognitivne neuroznanosti na Eotvos Lorand Sveučilištu u Budimpešti,  te asistentica na studiju psihologije Sveučilišta u Mostaru Sandra Stojić, članica  Napretka u Mostaru i Inicijativnog odbora Mladih Napretka, održala je  predavanju o Efektima socijalne izolacije na mentalno zdravlje.

Radi se o javnom predavanju kojega je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače organizirala mostarska Glavna podružnica HKD Napredak.

Predavačici je kognitivna neuroznanost temelj proučavanja pa je i predavanje bilo usmjereno na negativni utjecaj socijalne izolacije na mentalno zdravlje, odnosno o promje na neurobiološkoj razini. „Bez mentalnog zdravlja nema ni cjelokupnoga zdravlja. Često ga zanemarimo i imamo tendenciju fokusirati se na fizičko, odnosno tjelesno zdravlje“, kazala je psihologinja Stojić tijekom predavanja te je dodala kako se bez mentalnog blagostanja ne može imati optimalno funkcioniranje.

Pojašnjeno je kako će pandemijsko zaključavanje ostaviti trag posebice na djeci koja su zakinuta za druženja s vršnjacima ili na starijima koji možda posljednje dane života provode usamljeni u staračkim domovima.

Nakon izlaganja sudionici javnog predavanja postavljali su pitanja, a kroz raspravu moglo se i čuti da bi bilo dobro da se u stožerima kao i u javnosti nakon godinu dana pandemije više pojavljuju, odnosnu čuju stručna mišljenja psihologa jer su u vremenu pandemije koronavirusa djeca i mladi posebno pogođeni novim uvjetima življenja.

Prije početka, pozdravne riječi uputio je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD-a Napredak koji je kazao kako je Društvo iniciralo ovo predavanja upravo zbog aktualnosti teme, te da će kroz svoje aktivnosti održati još tribina na ovu i slične teme. Voditeljica predavanja bila je Željka Obradović, članica Napretkove Uprave glavne podružnice Mostar.

T.M.I., KT