"Napretkov" trio "Musica Salinea" premijerno nastupio u Tuzli


Koncertom pod nazivom "Seasons" 24. studenoga navečer u Franjevačkom samostanu Sv. Petra i Pavla premijerno je nastupio "Napretkov" trio "Musica Salinea" iz Tuzle.

Koncert su organizirali HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli. Uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera u prostoru Međunarodne galerije portreta okupilo se 30-ak poklonika klasične glazbe, prijatelja tuzlanskog Napretka i samostana. Organizatori su, uz svesrdnu pomoć Radio Kameleona iz Tuzle, osigurali izravan prijenos koncerta putem online društvenih platformi kako bi barem djelomično odgovorili na veliki interes.

Trio koji čine Alma Hodžić Pašić (klavir), Anamarija Marić (violina) i Lidija Paulin (violončelo) se tuzlanskoj publici predstavio djelima svjetski poznatih skladatelja. Na njihovu su se repertoaru našla djela Tchaikovskog, Dvoràka i Piazzolle dok je glazbena noć započela izvođenjem himne Bosne i Hercegovine, javlja hkdnapredak.com.

Djevojke su u razgovoru za Hrvatski glasnik istaknule: "Izvođenjem himne željele smo na naš način čestitati građanima Dan državnosti. Nas tri smo iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine i mislimo da je to jedan od pozitivnih primjera u našoj državi."

Ovim koncertom ujedno je obilježeno i 30 godina od obnove rada HKD Napredak u Tuzli. Predsjednik tuzlanskog Napretka Ivica Kovačević je tim povodom naglasio: "Ideja nas u tuzlanskom Napretku bila je da napravimo klasični klavirski trio koji će u narednom razdoblju obogatiti i oplemeniti kulturni život grada Tuzle, Tuzlanskog kantona, ali i cjelokupne Napretkove obitelji. Kultura je izuzetno važna za našu zajednicu. Želja nam je da ovaj trio postane novi prepoznatljiv brend tuzlanskog Napretka. Želimo se predstaviti i nastupati širom Bosne i Hercegovine, ali i izvan granica BiH, gdje djeluju Napretkove podružnice. Uvijek ćemo se rado odazvati pozivu. Mislim da uz Likovnu koloniju Breške, a sada i uz trio Musica Salinea uistinu imamo što pokazati."

Planirano je da Napretkov trio do kraja godine nastupi na još dva koncerta i to u Sarajevu i Srebrenici, a snimku premijernog koncerta svi zainteresirani mogu pogledati na facebook stranici HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla.

Ž.I., KT