Zagreb

Napretkovo izaslanstvo na prijemu u Gradskoj upravi Grada Zagreba


Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, sa suradnicima, primili su u petak 6. rujna izaslanstvo Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ iz BiH predvođeno novim predsjednikom Nikolom Čičom.

U pratnji predsjednika Nikole Čiče, došli su i dopredsjednici Miroslav Landeka i Dražen Vikić Topić te voditeljica Stručne službe Dragana Radić Poljo.

Na sastanku je bilo razgovora o radu novoizabrane Središnje uprave Društva, o položaju Hrvata u susjednoj zemlji, kao i o važnosti Napretkovog djelovanja na korist tamošnjem hrvatskome stanovništvu.

Zahvalivši gradonačelniku i njegovim suradnicima na prijemu, Nikola Čiča je naglasio da je, kao dugogodišnji član uprave, izabran za predsjednika u srpnju ove godine odlukom zastupnika izborne skupštine održane u Sarajevu. Na dužnosti predsjednika je naslijedio prof. dr. Franju Topića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, koji je bio na čelu Napretka od obnove 1990. i koji će ubuduće, odlukom skupštine, biti počasni predsjednik Društva. Istaknuo je da će novo vodstvo nastaviti kontinuitet rada profesora Topića i njegovih suradnika te da će i dalje njegovati svoj identitet, kulturu i tradiciju.

Gradonačelnik Bandić je čestitao novoizabranom predsjedniku i novoj Središnjoj upravi HKD Napredak te im poželio puno uspjeha u budućem radu i promoviranju hrvatskog identiteta i kulture u BiH.

Nadalje, na sastanku se razgovaralo i o nastavku dobre suradnje između Grada Zagreba i Društva u važnim projektima, među kojima je i kandidatura grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. Dopredsjednik Miroslav Landeka iz Mostara je kazao da je ovo jedinstvena prilika za Mostar te da će HKD Napredak, kao najstarije i najveće kulturno društvo Hrvata u BiH, svakako igrati važnu ulogu u pripremama za kandidaturu.

Uz gradonačelnika i njegovu zamjenicu, ispred Grada Zagreba sastanku je prisustvovala i pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić.

Posjetimo, HKD Napredak ima više od 20 000 članova u 65 podružnica i povjerenstva u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Društvo izdaje tri lista: Hrvatski glasnik (Tuzla), Bobovac (Vareš) i Napredak (Travnik), a unutar njega djeluju čak 11 folklornih skupina, 11 tamburaških i mandolinskih orkestara, 16 pjevačkih skupina/zborova i više od 30 različitih dramskih, likovnih, glazbenih, humanitarnih, ekoloških, studentskih i sportskih sekcija. Ukupno pri Napretku djeluju 66 različitih sastava, grupa i sekcija.

Od svoje obnove 1990. do danas, HKD Napredak je ukupno realizirao 9 446 različita kulturna programa. Društvo je podijelilo više od 2 890 stipendija i potpora, piše HKD Napredak.

KT