Zagreb

Noć muzeja u Muzeju Bl. Alojzija Stepinca


Više stotina posjetitelja ovogodišnje Noći muzeja susrelo se 1. veljače s porukom Muzeja Bl. Alojzija Stepinca u kojem je već 12 godina predstavljeno svjedočanstvo istine o tom neustrašivom navjestitelju evanđeoskih vrjednota.

Kako je tema ovogodišnje Noći muzeja bila Muzeji – inovacije i digitalna budućnost, posjetitelji su na vanjskom zidu kule Nebojan, koja je u sklopu Stepinčeva muzeja, mogli posredstvom suvremene digitalne tehnologije i projektora, pratiti kratki prikaz životnog puta Alojzija Stepinca u 100-tinjak fotografija, objavljeno je na portalu Zagrebačke nadbiskupije.

Autor prezentacije mons. Nedjeljko Pintarić potrudio se da posjetitelji mogu i u velikom formatu gledati katalog Muzeja, koji kroz obradu kataloških jedinica tumači posjetiteljima muzejske izloške, pomoću kojih se prati život i djelovanje Bl. Alojzija Stepinca, kao i njegovo zauzimanje za brojne stradalnike u vrijeme Drugoga svjetskoga rata.

Tijekom više stručnih vodstava kustos Muzeja Tomica Plukavec upoznao je posjetitelja s koncepcijom Muzeja, načinjenoj na drugoj oporuci Bl. Stepinca, napisanoj za vrijeme sužanjstva u Krašiću 28. svibnja 1957., te svim ostalim predmetima vezanim za blaženikov život i vrijeme u kojem je živio.

Radeći 2007. muzejski postav iz blaženikove materijalne ostavštine, arhitektica Ana Nada Krpelnik, arhitektonski i oblikovno reprezentativno te nadasve originalno, primijenila je najsuvremenija audio-vizualna tehnološka dostignuća te su već tada iskorištene mogućnosti digitalne tehnologije. Muzej Bl. Alojzija Stepinca već je tada dobio prepoznatljivost i modernu tehnologiju koja se sada može primjenjivati na niz novih mogućnosti u virtualnom svijetu.

Ipak, unatoč suvremenoj tehnologiji, kako su i sami posjetitelji istaknuli, najdraže im je, nakon molitve na grobu Bl. Stepinca u katedrali, doći u Muzej i nastaviti taj živi susret s čovjekom i svecem koji je svojim djelovanjem pokazao kako živjeti uspravna čela i u najtežim vremenima.

Ulazna prostorija Muzeja opremljena je za Noć muzeja i velikom reprodukcijom povijesnog trenutka molitve pape Ivana Pavla II. na grobu Alojzija Stepinca, uoči njegove beatifikacije 1998., kao i izložbom skulptura o Blaženiku akademske kiparice Pavice Pirc, nastalih u proteklih 20 godina.

KT