Nove marke HP Mostar uz Svjetski dan pošte


Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je uz Svjetski dan pošte, 9. listopada, redovitu poštansku marku s motivom etnološkog blaga.

Osim ovoga izdanja tiskana je i prigodna poštanska marka kojom se obilježava 25 godina humanitarne organizacije Mary's Meals – Marijini obroci.

Na poštanskoj marki Etnološko blago 2017. – Livanjski vez srebrnom žicom prikazan je detalj rukohvata štapa koji se nalazi u stalnom postavu Etnološke zbirke Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno u Livnu.

Prvi podatak o livanjskim obrtnicima pojavljuje se sredinom 15. st., a posebno mjesto među obrtima zauzima poznati vez žicom kojega čini posebna vrsta inkrustracije (umetanje) plemenite kovine u drvo. Autor marke, koja se u poštanskom prometu nalazi od 9. listopada 2017., je Ivica Madžar.

Izdanjem marke 25 godina Međunarodne humanitarne organizacije Mary's Meals obilježava se značajna obljetnica organizacije koja je, prema riječima njenih utemeljitelja, plod Međugorja. Obitelj MacFarlane - Barrow 1992. željela je pomoći ljudima u ratom zahvaćenoj BiH. Ono što je planirano kao jednokratna pošiljka humanitarne pomoći razvilo se u brzorastuću međunarodnu dobrotvornu organizaciju. Od prehranjivanja samo 200 djece u Malaviju 2002., Mary's Meals danas dopire do više od milijun djece na četiri kontinenta. Autor marke, koja se u poštanskom prometu nalazi od 9. listopada je 2017., je David Swift.

KT