Novi broj glasila "Stopama pobijenih"


U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ izišao je 25. broj glasila „Stopama pobijenih“ kojeg Vicepostulatura izdaje dvaput godišnje.

Na prvim stranicama ovoga broja nalaze se uobičajeno vijesti o radu Vicepostulature u proteklih pola godine. U rubrici Stratišta objavljen je tekst pod nazivom Široki Brijeg 1945., autora fra Andrije Nikića. Svjedočenje je to iz prve ruke o događajima kad su jugokomunisti zavladali Širokim Brijegom.

Rubrika Pobijeni donosi tekst autorice Maje Runje Zagrljaj u kojem ona govori o hercegovačkim franjevcima, mučenicima. Govori i o nekim ubijenim civilima.

Rubrika Glas o mučeništvu donosi peti dio Krvavih godina autora fra Ive Sivrića. Podrobno je razjašnjeno koja su im bila politička uvjerenja i kakve su službe obnašali.

Odjek u puku sadrži tekstove Zdravka Luburića, Sanijele Matković, Nikole Vranjkovića i Ace Đurovića. Na književni način progovorili su o pobijenim hercegovačkim franjevcima.

Novi broj glasila skupio je i nagrađene radove na Nagradnom natječaju iz 2020. za uzrast djeca i mladež.

Povijesne pribilješke fra Gaudencija Ivančića u rubrici Povijesne okolnosti govore kako su franjevci uvijek nastojali pomagati progonjenima u Mostaru. Nekada im je to uspijevalo, a nekada ne.

Komunizam je osuđen na papiru, ali još živi u znakovima i simbolima, članak je fra Gorana Azinovića. U njemu spominje kako još uvijek u nekim državama na javnim mjestima postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi.

Anita Martinac razgovarala je s dr. Hrvojem Mandićem koji je nedavno na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu obranio doktorsku disertaciju s područja historiografije o temi Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću. To je prvi doktorat na temu pobijeni hercegovački franjevci.

Glavni urednik glasila je fra Miljenko Stojić. Stare brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info u poglavlju Izdavaštvo.

J.Vr.,KT