Novi broj "Kane": Je li hrvatsko društvo solidarno?


U novom broju "Kane" članci i tekstovi progovaraju o solidarnosti, nadi i samoodricanju, kako u pojedinaca, tako i u hrvatskom društvu. Korona i potresi na neki način samo su najnovije prigode za iskazivanje ovih krjeposti i vraćanje nade.

Josip Grbac tako u Pitanju sadašnjega trenutka piše: "Hrvatski narod u protekloj je godini zorno pokazao kako u globalizaciji itekako ima mjesta i za samoodricanje, za ljudskost i altruizam."

U Kolumni Stjepana Balobana problematizira se poimanje solidarnosti u hrvatskom društvu, koja je u nekim slučajevima iznimno visoka (potres, Domovinski rat, općenito iznenadne nevolje), a na nekim područjima mnogo niža (stavovi prema ljudima druge vjere i nacije ili drukčijih nazora).

U patnjama mnogih kojima u posljednje vrijeme svjedočimo, prizor mnogih volontera koji su pohrlili u pomoć potrebitima vraća nadu. "U volonterstvu potreba drugoga postaje poziv i poticaj za naše djelovanje", piše Jerko Valković u rubrici Kršćani i društvo.

Volonterstvo je jedan od odgovora na patnje drugih. Patnja je nerazumljiva, ali može biti korisna, a njezin smisao otkriva nam Krist.

"Patnja s aktivnom predanošću postala je tako po Kristu, s Kristom i u Kristu vatra iz koje se rađa novi život, a patnik nalik na gorući grm u kojem se krije i iz kojeg se na neki način objavljuje sâm Bog", kaže u najnovijem intervjuu svećenik, teolog i pjesnik prof. dr. sc. Anton Tamarut koji dok boravi u prirodi, kao da je u Božjem umjetničkom ateljeu.

O hrani kao simbolu kršćanske ljubavi piše Đurica Pardon, a o Stepincu kao žrtvi ne samo komunizma nego i ekumenizma Aldo Sinković.

Uz Darka Teperta naučite nešto o Sv. Josipu iz biblijske perspektive te još mnogo toga doznajte iz brojnih drugih članaka u najnovijem broju naše kršćanske obiteljske revije.

Kana se može kupiti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti, župama ili online.

Ž.I., KT