Objavljen mjuzikl "Kad su šutjela zvona"


Na repertoaru Hrvatskog kazališta u Švicarskoj, koje više od dvadeset godina djeluje pri HKM Solothurn koju predvodi fra Šimun Šito Ćorić, ove godine našao se mjuzikl "Kad su šutjela zvona", koji je naknadno objavljen i kao film.

Radnja ovog cjelovečernjeg filma gledatelje vodi kroz mučenička vremena hrvatskog naroda, a posebice Katoličke Crkve tijekom četiri-pet stoljeća turske okupacije i nepravde nad hrvatskim narodom, kojih se do danas još nije uspio potpuno riješiti.

Kad su šutjela zvona okupio je više od stotinu sudionika, amatera i profesionalaca s područja glazbe, glume, plesa i filma, kako iz Švicarske tako i iz Republike Hrvatske. Od imena glazbenika vrijedi istaknuti Matu Bulića, Anu Badrov, don Dragana Filipovića, Franu Vugdeliju, Dražena Žanka, Magdalenu Koštroman, Mateja Mudrovčića i fra Radovana Ćorića. Glazbene aranžmane potpisuje nekoliko aranžera, a najviše Tino Mostak, tekst i glazbu fra Šito te video majstorije Matijas, Benjamin i Zvonko Knežević iz studija Lučko u Zagrebu.

Kako je naznačeno u impresumu ovoga djela, fra Šito ga je posvetio na čast i u spomen 170. i 130. obljetnice osnutka samostalne Hercegovačke franjevačke provincije.

Podsjetimo, nakon stoljetnih nastojanja franjevaca rodom iz Hercegovine konačno je, dolaskom za novog generala Reda fra Venancija Metildi da Celana, papa Pio IX. 15. kolovoza 1852. odobrio dekret o uspostavi od Bosne neovisne i samostalne Hercegovačke franjevačke kustodije. Potpisan je 3. listopada, a objavljen dan kasnije, na blagdan Sv. Franje. Četrdeset godina kasnije, krajem travnja 1892., najviše zalaganjem i dobrim vezama generalnog definitora franjevačkog reda u Rimu fra Augustina Jerke Zupca (Paoča, 1843. – Mostar 1907.) s generalom Reda i samim papom Leonom XIII., potpisan je i stigao dekret iz Vatikana i o uspostavi samostalne Hercegovačke franjevačke provincije.

F. Vugdelija/ Š. Ćorić/ J.M, KT