Subotica

Održan „HosanaFest“


Festival hrvatskih duhovnih pjesama „HosanaFest“, četrnaesti u nizu, održan je pod geslom „Na Tragu vječnosti“ 22. rujna u subotičkoj Dvorani sportova.

Kada su se sva svjetla ugasila u Dvorani sportova na pozornici su se pojavile djevojke odjevene u bunjevačku narodnu nošnju, držeći u rukama statue za sve izvođače i najavile izlazak voditeljice Suzane Lukač.

Voditeljica je najavila pobjednicu HosanaFesta 2018. Kristinu Crnković, kako bi sve podsjetila na prošlogodišnji festival. Natjecateljski dio festivala otvorila je Nikoleta Malenić iz Sombora, a potom su se nizali izvođači koji su došli iz Zagreba, Rijeke, Posušja, Prozora-Rame, Novog Sada, Selenče, Vajske, Subotice i Tavankuta.

Nakon preslušanih 15 skladbi, u revijalnom dijelu HosanaFesta mladi iz župe Sv. Antuna Padovanskog iz Čantavira izveli su melodramu Isusov živo“.

Glasovanjem samih izvođača pobjednik ovogodišnjeg festivala je skupina Sliryc 33 iz Dugog Sela (Zagreb) s pjesmom Rekla je Da. Pobjedničku pjesmu napisao je Višeslav Foretić. Nagrada za najbolji tekst pripala je Magdaleni Kanja za pjesmu Križ je most, za koju je tekst i glazbu napisala Marija Perković, a obradu uradio Daniel Hojsak. Nagrada za najbolju glazbu pripala je pjesmi Trebam Te, Isuse koju je izvela Nikoleta Malenić. Autori ove pjesme su Marija Perković i Daniel Hojsak. Nagradu za najboljeg debitanta dobio je Darijo Šehić iz Novog Sada.

I ove godine HosanaFest bio je humanitarnog karaktera, te je sakupljeni novac od prodanih ulaznica i CD-a bio namijenjen za teško bolesnu dvogodišnju djevojčicu. Od prodanih ulaznica i od prodanih CD-a prikupljeno je 88 300 dinara, 100 eura i 30 kuna.

Duhovnu obnovu u subotu 21. rujna u popodnevnim satima predvodio je kapelan iz župe Sv. Antuna Padovanskog iz Čantavira Nebojša Stipić. Duhovnu obnovu glazbeno je animirala skupina Aeternum iz Županje, a misu je predvodio predavač duhovne obnove.

Na dan festivala, u nedjelju 22. rujna, u jutarnjim satima slavljena je misa u župi Marije Majke Crkve u Subotici, koju je predvodio župnik iz Posušja fra Mladen Vukšić. Misno slavlje glazbeno su animirali sudionici HosanaFesta 2019., prenosi IKA.

KT