Lukavac

Održana Međunarodna likovna kolonija Bistarac


I ove godine Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ podružnica Lukavac organiziralo je Međunarodnu likovnu koloniju Bistrac na kojoj su se okupili brojni umjetnici.

Ovo je šesta po redu samostalna likovna kolonija koju je organizirala podružnica Lukavac. Na dosadašnjim su kolonijama sudjelovali brojni akademski umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Italije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Mađarske, Češke, uz umjetnike iz Bosne i Hercegovine.

HKD Napredak podružnica Lukavac posjeduje bogatu i raznoliku kolekciju umjetničkih djela. Osim djela koja im ostaju, cilj kolonije im je da gosti ponesu prepoznatljivu sliku prijateljstva, tolerancije, razumijevanja različitosti i suradnje među ljudima, gostoljubivosti i kulturne izgradnje jednog mjesta.

U sklopu manifestacije organizirane su poetske i književne večeri, predstavljanja knjiga, znanstveni skupovi i okrugli stolovi, izložbe slika i fotografija, koncerti klasične, jazz i rock glazbe. Organizirani su i razni izleti u cilju promoviranja Lukavca i Tuzlanske županije. Ove, 2021., s obzirom na pandemiju prouzročenu koronavirusom, broj sudionika je smanjen, jednako kao i sadržaj likovne kolonije, no unatoč tome kvaliteta je ostala ista kao i prethodnih godina.

Sudionici kolonije bili su: Almedina Cifrić, Dario Pehar, Ivona Grgas-Roknić, Ivona Grgić, Katarina Pavljašević, Minela Ćosić, Nataša Petejčuk, Saša Bogdan, Željko Koren, Denis Dugonjić i Branislav Lukić Luka. Moderatorica je bila Alisa Barčić-Okić, a narator Mihad Sakić, piše na mrežnoj stranici Društva.

Partnerske organizacije pri realiziranju kolonije bili su: Grupa Lucido, ToPeeR, Hotel Lukavac dok su medijski partneri bili Super TV i RTV Lukavac.

Ove godine su Ivona Grgić i Minela Ćosić promovirale svoje knjige. Grgić Muzej nostalgije, a Ćosić roman Savršeno istempirana nesreća.

T.M.I., KT