Sarajevo

Održana večer posuških književnika u Sarajevu


U organizaciji HKD Napredak – Središnjica Sarajevo, HKD Napredak podružnica Posušje i Udruge „Apollo“, u Sarajevu, u Napretkovu klubu Lira, 28. svibnja, predstavljeni su posuški književnici: Radica Leko, Stanislav Bašić i Miljenka Koštro.

Na početku nazočnima se obratila Ivana Lukić, tajnica HKD-a Napredak. U pozdravnom govoru, kao član upravnog odbora HKD Napredak – Posušje, Branko Leko izrazio je zadovoljstvo predstavljanjem etabliranih posuških književnika u Sarajevu, te istaknuo kako će ovom večeri građani BiH biti bolje upoznati s posuškom kulturom.

Kao suorganizator, u ime Udruge Apollo, obratio se prof. Jozo Kolobarić, pri čemu je poručio kako je ovaj događaj otvorenje i početak „Posuške večeri“ u Sarajevu, ali i u drugim gradovima BiH u suradnji s mnogobrojnim prijateljima i partnerima.

Bh. književnik Željko Ivanković predstavio je djela i opus rada Stanka Bašića. „Za Posušje i književnost znalo se preko fra Grge Martića, a večeras su posuški književnici u Sarajevu. Raduje me to“, poručio je Ivanković te naglasio značaj doprinosa Bašića u jezičnoj varijanti ikavice u Sarajevu još 1969., burnih vremena i promjena.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu dr. Šaćir Filandra promovirao je romanesknu trilogiju Radice Leko. „Nikada nisam bio u Posušju, a raduje me poziv da dođem i doći ću. Autoricu Leko upoznao sam večeras, a dva su čimbenika što sam promotor. Na intelektualno povjerenje mog prijatelja Joze Kolobarića pročitao sam knjige i nisam se prevario. Drugo, rođen sam u Stocu i ova zavičajno-antropološka trilogija promjena od 1945. do danas u Hercegovini i šire, nije mi nepoznata. Znam kako je odrastati u sredinama gdje je teško biti drukčiji, gdje ti kažu budi k'o drugi. Male sredine znaju biti nerijetko opake i zavidne. Trilogija govori o transformaciji društva u mikrosvemiru, mikrolokalitetu određenog područja s bitnim osvrtom na, tada, ali i danas, važna pitanja“, istaknuo je Filandra.

Radica Leko predstavila je književni opus Miljenke Koštro, koja je bila i voditeljica i interpretatorica tijekom događa. Osim tri zbirke poezije, značajnog romana Biti Viktor, za kojeg su neki književni kritičari kazali da je svojevrsna inovacija u hrvatskoj književnosti, Leko se osvrnula i na Koštrine kratke priče Pogled u nedogled koje su prilagođene slijepim i slabovidnim osobama. „Za ove je priče hrvatski akademik Vinko Grubišić kazao kako zaslužuju ući u školske udžbenike i lektire. Time se Miljenka Koštro afirmirala i u humanističkom pogledu“, naznačila je Leko.

Prema riječima nazočnih ovo je bila nadahnuta večer književnosti. Znamo kako kultura i književnost nemaju granice i da povezuju ljude, pa se može reći kako je i ovaj događaj doprinos tomu.

KT