Uskoplje

Održane 24. uskopaljske jeseni


U nedjelju, 25. listopada održane su tradicionalne i 24. po redu Uskopaljske jeseni koje je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Uskoplja.

Kao i mnogi drugi događaji ove godine, tako su i Uskopaljske jeseni održane u posebnom ozračju uzrokovanom pandemijom koronavirusa. No ipak, zahvaljujući upornosti članova Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Uskoplja ceremonija 24. uskopaljskih jeseni je održana. No, ovaj put sudjelovalo je mnogo manje kulturnih društava iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Izostao je svečani tradicionalni mimohod gradskim ulicama te je cijela manifestacija plesa i pjesme održana ispred župne crkve, piše Uskoplje.info.

U 9 i 30 organiziran je pohod na Zekinu grudu “Šetnjom do zdravlja” gdje su se svi oni koji su to željeli, mogli priključiti planinarima iz UP Raduša. Po dolasku na odredište za sve je organiziran ručak i okrjepa. U 11 sati u župnoj crkvi u Uskoplju održana je sveta misa za puk, te je nakon misnog slavlja u crkvenom dvorištu održan nastup kulturno-umjetničkih društava. Ove godine u Uskoplju su gostovali HKUD Fra Petar Bakula iz Posušja i HKD Napredak iz Viteza. Naravno tu su bili i članovi HKD-a Napredak iz Uskoplja u starijoj i mlađoj formaciji. Svojom pjesmom, ove u svakom slučaju posebne 24. uskopaljske jeseni uveličale su i članice crkvenog zbora M. P. Petković.

U ime Napretkove podružnice u Uskoplju, nazočne je pozdravila Ankica Nikolić. Organizatori se nadaju kako će sljedeće jubilarne 25. uskopaljske jeseni biti upravo ono što Uskopljani žele, a to je jedna od najljepših manifestacija u Bosni i Hercegovini.

T.M.I., KT