Kornica

Otvorena II. Međunarodna kiparska kolonija


U prirodnom ambijentu posavskoga sela Kornica, u župi Čardak, nadomak Šamca, u večernjim satima 28. srpnja, otvorena je II. Međunarodna kiparska kolonija.

Kiparska kolonija Kornica 2017., Petar Lušo

Kiparska kolonija Kornica 2017., Petar Lušo

Na otvaranju je bilo 50-ak mještana i ljudi iz okolice te gostiju s različitih strana BiH i Hrvatske. Najprije je nazočne pozdravio diplomirani akademski kipar i član organizacijskog odbora Antonio Džolan, a potom je riječi dobrodošlice izrekao domaćin i pokretačka snaga cijeloga projekta gosp. Petar Lušo.

Zatim su se auditoriju obratili gosp. Strajo Krsmanović, ravnatelj umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade Ivan Pavao II. te gosp. Zdravko Beljo zamjenik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica.

Čast proglašenja otvorenom II. Međunarodne kiparske kolonije Kornica 2017. pripala je načelniku općine Šamac gosp. Đorđu Milićeviću, koji je istaknuo važnost kolonije ne samo za mjesnu zajednicu Kornica nego i za ovu općinu i cijeli posavski kraj.

Nakon otvorenja nazočni su nastavili druženje uz domjenak.

Na koloniji koja traje do 6. kolovoza sudjeluje šest kipara: Ilija Kegelj (Mostar), Marko Vido (Travnik), Nela Hasanbegović (Sarajevo), Daniel Premec (Sarajevo), Marina Bauer (Zagreb) i Dragan Žulj (Bugojno).

Dio ove ne tako obične priče u Posavini bit će i: Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti iz Zagreba, koji će dati osvrt na sve radove te Igor Dropuljić koji radi kratki dokumentarac o koloniji.

Inače, svi radovi će ostati izloženi u eksterijeru Kornice te će ih posjetitelji moći vidjeti u svako doba godine.

KT