Sarajevo

Otvorena izložba "hodočasničkih" fotografija vlč. Ilije Orkića


U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih "Ivan Pavao II." otvorena je 12. veljače izložba fotografija vlč. Ilije Orkića koje je načinio na hodočašću El Camino.

Uz nazočnost 30-ak gostiju ovaj je kulturni događaj moderirao Perica Jukić, predsjednik Matice hrvatske ogranak Žepče koji je ukatko predstavio proces realizacije izložbe. Svima je dobrodošlicu poželio ravnatelj Centra vlč. Šimo Maršić.

Za glazbeni dio otvorenja izložbe bili su zaduženi mladi iz benda Emaus: Anamarija MatijevićAna-Marija Tomić i Filip Milošević.

Put je to od 800 kilometara kojega su on i vlč. Maršić dijelom prešli iz dva navrata. "Camino znači i put i hodočašće. Naš život je označen putem. Puno toga je lijepoga, a do nas je da prepoznajemo znakove na tom hodočašću. Na tom putu se spava na različitim mjestima. Zanimljivo je da kada dođete u spavaonicu bude 30 ljudi, svi sa svojim stvarima i brigama... a onda se valja organizirati. Međutim, nitko se ne svađa.
Postoji izreka: ako želiš upoznati Isusa Krista - otiđi u Jeruzalem; ako želiš upoznati Papu - otiđi u Rim; a ako želiš upoznati sebe - otiđi na Camino", podijelio je s nazočnima svoje promišljanje vlč. Ilija te potom pustio 20-minutni video koji je također nastao na hodočašću, a približio je nazočnima što je to zapravo El Camino. 

U opuštenom razgovoru koji je uslijedio vlč. Orkić je odgovarao na pitanja auditorija spomenuvši uz ostalo da se dnevno pređe oko 25 km, a hodočasnika torba bude teška 10-ak kg.

Ilija je tijekom ovoga hodočašća napravio mnoštvo fotografija, od kojih je izabrao 42 i one čine ovu izložbu koja će biti otvorena 15 dana.

KT