Požega

Otvorena izložba umjetničkih djela Šime Perića u Požegi


O 23. obljetnici uspostave Požeške biskupije, u Velikoj dvorani Sv. Terezije u Požegi, 25. rujna otvorena je izložba djela suvremenog hrvatskog slikara i kipara Šime Perića te predstavljena knjiga "Šime Perić (1920.-201.) – Slike i skulpture u Dijecezanskom muzeju Požeške biskupije“.

Svečanosti su uz požeškog biskupa Antuna Škovrčevića, umjetnikovu suprugu Tonku Perić Kaliterna i promotore – povjesničare umjetnosti Zvonka Makovića i Biserku Rauter Plančić, autoricu izložbe, nazočili kanonici požeškoga Stolnog kaptola Sv. Petra na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, svećenici iz požeških župa i središnjih biskupijskih ustanova, ravnatelji, profesori i nastavnici požeških katoličkih škola s maturantima Katoličke gimnazije, predstavnici političkog i kulturnog života Požege te drugi ljubitelji umjetnosti.

Na početku uzvanicima se prigodnim riječima obratio biskup Škvorčević, kazavši im da sudjeluju na dvostrukoj svečanosti: predstavljanja knjige Šime Perić u Dijecezanskom muzeju Požeške biskupije i otvorenja izložbe Šime Perić (1920.-2019.) – Slike i skulpture u Dijecezanskom muzeju Požeške biskupije. Zatim je rekao: "Osobita mi je čast uputiti izraze srdačne dobrodošlice gospođi Tonki Perić Kaliterna, supruzi cijenjenog umjetnika Šime Perića i ovdje joj u Požegi izraziti duboku zahvalnost, što je zajedno sa suprugom odlučila darovati Požeškoj biskupiji značajni broj njegovih umjetničkih djela. Ona u ovom dijelu Hrvatske progovaraju izazovom svojih raskošnih boja, dinamizmom neuhvatljivih silnica i pokreta te približavaju onostranost našoj ovostranosti, otkrivajući dimenzije njezine dubine, snage, svjetla i smisla. Gospođo Tončice! Od srca hvala! Drago mi je što se navedenom knjigom i ovom izložbom možemo spomenuti stote obljetnice rođenja Šime Perića i prve godišnjice njegove smrti, uz molitvu da mu Svemogući podari onu puninu života koju je svojim umjetničkim stvaranjem u naznakama već ovdje na zemlju dohvaćao."  

Biskup je potom pozdravio promotore, nazočne svećenike, predstavnike uprave Požeško-slavonske županije i Grada Požege te drugih gradskih ustanova kao i pjevače i svirače na čelu s vlč. Marijom Večerićem.

U nastavku svoga govora, biskup je ustvrdio da su "umjetnici veliki dobrotvori čovječanstva jer svojim stvaralačkim duhom ne dopuštaju da svijet potone u monotoniju ovostrane jednodimenzionalnosti. U Hrvatskoj među njima ima posebno mjesto Šime Perić, umjetnik prepoznatljiva identiteta, kojim je označio dvadeseto i početak 21. stoljeća, te zavrjeđuje osobit spomen o 100. obljetnici rođenja i prvoj godišnjici smrti. Po stručnim prosudbenim kriterijima utvrđena je velika vrijednost njegova umjetničkog djela. No, njegove umjetnine dobile su sasvim posebnu dimenziju i značenje po velikodušnosti autora i cijenjene supruge Tončice Perić Kaliterna kojom su darovane Požeškoj biskupiji. Usred razdaljina koje stvara koronavirus zbog opasnosti zaraze, u navedenom činu ostvarena je duhovna blizina i snažna povezanost između čileanske Antofagaste u kojoj se rodio Šime Perić, otoka Brača na kojem je proveo dio mladosti, Zagreba u kojem je živio i stvarao te Požege u kojoj se svojim darom nastanio i po svojim djelima trajno govori. Tako su Tončica i Šime dali najbolji odgovor na svojevrsnu kulturnu provincijalizaciju koja vlada u Hrvatskoj po koncentraciji svega u glavnom gradu i još ponekoj iznimci na moru. Oni su na taj način omogućili da se u Požegi što šire ostvaruje susret vjere i kulture, dijalog između Crkve i umjetnosti, da napose mladi iz naših katoličkih škola i tim putem postanu dionici onih dimenzija ljudskog postojanja koje nadilaze isključivosti suvremene civilizacije", kazao je biskup i poželio uzvanicima i svim posjetiteljima izložbe snažno iskustvo ljepote koju je svojim djelima podario umjetnik Šime Perić.

O umjetniku Periću i njegovim djelima darovanima Požeškoj biskupiji opisanima u spomenutoj knjizi govorila je autorica izložbe i knjige Biserka Rauter Plančić. Kazala je kako je po slikama i kipovima koje su Šime Perić, bard hrvatskog apstraktnog slikarstva i njegova supruga Tonka donirali Dijecezanskom muzeju u Požegi, obogaćen ovaj jedinstveni Muzej, koji je biskup Škvorčević utemeljio 1999., a 1. listopada 2016. smjestio u novoizgrađeni prostor uz katedralu Sv. Terezije u Požegi.

Zatim je govorio Zvonko Maković, povjesničar umjetnosti iz Zagreba. Ustvrdio je kako je mlada Požeška biskupija najagilnija biskupija u Hrvatskoj u promicanju umjetnosti, što potvrđuju i ova promocija i izložba. Zahvalio je biskupu Škvorčeviću što je Požešku biskupiju obogatio djelima suvremenih hrvatskih umjetnika: Ive Dulčića, Đure Sedera, Zlatka Kesera, Josipa Poljana i mnogih drugih, kojima se sada pridružio i Šime Perić. Naznačio je glavne događaje u biografiji Šime Perića, koju je nazvao filmskom, naglasivši kako je mnogo toga u njoj bilo atipično: od rođenja u dalekom Čileu, kamo su s otoka Brača emigrirali njegovi roditelji, preko povratka u Hrvatsku, studija, umjetničkog stvaralaštva, pa sve do djelovanja u dubokoj starosti i smrti u 99. godini života. Ukratko je prikazao Perićev umjetnički opus u njegovim različitim fazama.

Na kraju je Mario Beusan prikazao izložbeni postav, pojasnivši kako je želio ostvariti koncepcijsku zamisao izložbe prof. Rauter Plančić na taj način da u tu svrhu prilagodi već ranijih godina postavljene višenamjenske izložbene elemente u Maloj dvorani Sv. Terezije, koji su mu omogućili da u njih na najbolji način smjesti slike i skulpture Šime Perića iz različitih faza njegova umjetničkog stvaralaštva, piše ika.

Svečanost su izvedbom glazbenih djela uljepšale sopranistica Marija Ticl i flautistica Maja Mustapić, uz klavirsku pratnju katedralnog orguljaša i zborovođe Marija Večerića.

Potom su uzvanici predvođeni biskupom Škvorčevićem u Maloj dvorani Sv. Terezije Avilske u manjim skupinama razgledali postav izložbe, koja će biti otvorena za javnost do 25. studenoga.

T.M.I., KT