Otvorenje muzeja u Basri užiže nadu u kulturnu obnovu postratnoga Iraka


Basra muzej otvorio je svoja vrata javnosti sredinom ožujka. To predstavlja novi korak u pravcu obnove kulturnoga blaga oštećenoga tijekom sukoba s Iranom prije skoro četiri desetljeća i opljačkanoga u vremenu nakon američke invazije 2003.

Posjetitelji u novootvorenoj ljetnoj galeriji muzeja u južnoiračkom gradu Basri; FOTO: AFP

Posjetitelji u novootvorenoj ljetnoj galeriji muzeja u južnoiračkom gradu Basri; FOTO: AFP

Muzej u Basri zatvoren je od 1991., kada je gotovo devet muzeja opljačkala rulja koja se protivila diktatoru Saddamu Husseinu na kraju prvoga Zaljevskog rata. Sada su ponovno, uz pomoć Britanskog muzeja i drugih organizacija, tisuće artefakata koji potječu i iz doba 6 000 godina prije Krista, izloženi javnosti u ovoj južnoj iračkoj provinciji u kojoj je smještena i najveća luka u Iraku, piše AINA.

Kolekcija smještena u nekadašnjoj palači posljednjeg diktatora, pokriva razdoblje sumerskoga, babilonskog, asirskog i islamskog razdoblja iračke povijesti.

„Muzej ima više od 2 000 predmeta koji su izvučeni iz golemih skladišta Bagdadskog muzeja u Iraku, a 100 ih je bilo opljačkano i pronađeno u inozemstvu, te je sada izloženo“, rekao je Qahtan Al Obeid, voditelj Basraine arheologije i blaga tijekom otvorenja.

„Pripreme za otvaranje trajale su deset godina“, objasnio je Al Obeid napomenuvši kako je prva soba za javnost otvorena 2016.

Tijekom 16 godina od američke invazije na Saddamov režim, mnoge iračke drevne skulpture i predislamsko blago ili su opljačkani ili su uništeni. Gubitaj je postao znak raspoznavanja kaosa koji je nastupio u zemlji nakon invazije.

Uz to, Islamska država je također otuđila ili uništila mnoge iračke kulturne znamenitosti i mjesta nakon što su zauzeli veći dio zemlje na sjeveru 2014. i proglasili kalifat koji je obuhvaćao Irak i Siriju.

Tisuće asirskih, babilonskih, perzijskih, rimskih i islamskih artefakata još uvijen nedostaju.