Požega

Petrovski koncert u požeškoj katedrali


Prigodom 20. obljetnice uspostave Stolnog kaptola Sv. Petra u Požegi u predvečerje svetkovine apostolskih prvaka Sv. Petra i Pavla, 28. lipnja u požeškoj katedrali održan je koncert pod nazivom „Tu es Petrus“.

Na njemu je ostalima bio i biskup Antun Škvorčević i kanonici Stolnog kaptola te požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Zbor mladih požeških glazbenika i Komorni orkestar pod ravnanjem Josipa Prajza izveo je osam skladbi, od kojih su većina bila djela skladatelja povezanih s glazbenim životom Požege, odnosno crkvenom glazbom na njenom području.

Koncert je započeo praizvedbom skladbe Uvijeke! Josipa Prajza za dvije trublje i tri trombona, koja je nadahnuta geslom Požeške biskupije Krist danas i uvijeke. Uslijedile su skladbe Decora lux aeternitatis engleskog skladatelja Nicholasa Whitea, i Tu es Petrus Alena Kopunovića Legetina, koji je 10-ak godina bio katedralni orguljaš i zborovođa u Požegi. Potom je izvedena Staroslavenska misa u čast Svetog Andrije Kamila Kolba, koji je kao orguljaša i skladatelj djelovao u Požegi sredinom prošlog stoljeća. Sljedeće dvije skladbe Ave Maria i Ave verum corpus djelo su mladih požeških skladatelja Antona Ećimovića i Tina Tonkovića. Iz Messe de Requim Gabriela Faurea izveden je Sanctus. Koncert je zaključen  skladbom Upravi korake moje varaždinskog orguljaša, dirigenta i skladatelja Anđelka Igreca. Uz mješoviti zbor mladih požeških glazbenika nastupili su solisti: G. Škrabal, sopran; K. Ivančić, violina; M. Mustapić, flauta; L. Čutić i I. Prpić, trublja; F. Matić, rog; L. Šunjo, Š. Lesar i I. Gužvinac, tromboni; B. Berbatović, harfa, i G. Gregorin, orgulje.

Na kraju koncerta biskup Škvorčević kazao je da Sv. Petar, koji je od srednjeg vijeka u njegovu Kaptolu nadahnjivao i pokretao ljude svojom svetačkom snagom, pokreće ljude i danas u novim okolnostima. Njemu je Isus Krist povjerio najviše što se nekome moglo povjeriti na zemlji: ključeve kraljevstva nebeskog, ustvrdio je biskup, piše ika. Naglasio je da su tu veličinu Sv. Petra razumjeli ljudi onog doba kad su osnivali Zborni kaptol pod njegovom zaštitom, a nakon oslobođenja od Osmanlija nastavili njegovati vjernici u kaptolačkoj župi Sv. Petra i Pavla sve do danas. Kazao je da mu je stoga drago što je zborom i orkestrom ravnao jedan Kaptolčanin, Josip Prajz, koji je po četvrti puta pred svetkovinu Sv. Petra organizirao ovakav koncert, ovaj puta u katedrali o 20. obljetnici osnutka Požeškoga zbornog kaptola Sv. Petra, a prethodnih godina u crkvi Sv. Jurja u Starom Gradu u Kaptolu.

T.M.I., KT