Poetsko-glazbeni igrokaz o Croatan indijancima


Nedavno je "Hrvatsko kazalište u Švicarskoj" (HKŠ) napravilo poetsko-glazbeni igrokaz s 50-ak sudionika pod nazivom "Croatan indijanci - strijele koje lete do sunca". Autor teksta je fra Šimun Šito Ćorić, a ilustracije je napravio hrvatski umjetnik Ivan Vitez.

 

Redatelj ovoga poetsko-glazbenog igrokaza kao i tv-filma je Boris Katich, a kameru i montažu potpisuje ustaljeni tandem Matijas i Zvonko Knežević. Fra Šito je za ovo svoje istraživanje dobio i godišnju nagradu Večernjeg lista pod nazivom Večernjakova domovnica. TV-film je sada dostupan i na mrežnoj stranici YOUTUBE.

Inače, fra Šito se istraživački bavio indijanskim plemenom Kroatana još od samog početka 1980-ih. Uz objavljene tekstove na više strana i u više navrata, vodeći hrvatski nakladnik ALFA izdao mu je s istim ilustratorom dvije slikovnice o tome: Strijele koje lete do sunca i Na krilima morskih valova (Zagreb, 2016).

Također, prije određenog vremena skupina američkih znanstvenika na čelu s dr. Elisabethom Hirschman znanstvenim metodama riješila je ovu stoljećima neriješenu zagonetku tih jedinih bjeloputih američkih Indijanaca. Naime, DNA analizom se ustanovilo i potvrdilo, da je to današnje američko indijansko pleme uistinu i hrvatske krvi.

Činjenica je, da su malo prije polovice 16. stoljeća dva dubrovačka broda, glasovite karake, svaka sa stotinama mornara, doživjela brodolom na obalama Sjeverne Karoline u SAD-u. Kako se nikako nisu mogli vratiti u domovinu, moreplovci su ostali živjeti s dobroćudnim domorodcima koji su ih prihvatili kao vještije i naprednije, pa se do danas nazivaju Croatan Indijancima. Između ostalih posebnosti, jedini su američki Indijanci koji od starina uzgajaju vinovu lozu, a u svom jeziku imaju i niz riječi koji su očito hrvatskog podrijetla.

Ž.I., KT