Pošušje

Posušje dobilo franjevački muzej


Franjevački muzej “U kući oca mojega” svečano je otvoren 9. listopada u Posušju.

Foto: Općina Posušje

Foto: Općina Posušje

Vinku Sablji, predsjedniku Hrvatskoga svjetskoga kongresa, pripala je čast otvorenja, dok je prostorije muzeja blagoslovio hercegovački provincijal dr. fra Miljenko Šteko, a uz mnoštvo uzvanika bio je nazočan i općinski načelnik Branko Bago. Prije svečanog čina otvaranja ove, za Posušje značajne kulturne institucije, na području istočnog ulaza u Posušje blagoslovljen je i otkriven Posuški križ, simbol stradanja Hrvata kroz povijest.

U prve tri prostorije muzeja smještena je Etnografska zbirka. U njoj je postavljena kultura posuškoga kraja s konca 19. i početka 20. stoljeća. Zbirka raspolaže sa 173 eksponata, od kojih je njih 91 izloženo. U četvrtoj prostoriji smještena je Sakralna zbirka koja sadrži 60-ak vrlo vrijednih izložaka. Najstariji eksponat je misal iz 1827. dok je možda najvrjednija posudica za sveta ulja iz 1896. s natpisom "Župa Posušje".

U istočnom dijelu muzeja smještena je Arheološka zbirka u čijem je stalnom postavu 110 eksponata koji datiraju iz neolitika/eneolitika, brončanog i kasno brončanog doba, željeznog doba te od početka do kraja srednjeg vijeka.

Tu je i Numizmatiča zbirka koja sadrži različite novčiće od sredine 3. stoljeća pr. Krista pa sve do novijega doba. Zbirka broji oko 150 rimskih novčića, novije kovanice iz 54 države svijeta te nešto papirnatih novčanica i žetona. Muzej raspolaže i s dvije Muzejske čuvaonice, bogatom knjižnicom i lapidarijem koji je u izgradnji.

KT