Slavonski Brod

Predstavljen „vodič“ za korizmu vlč. Ilije Čabraje


„Razderite srca, a ne halje svoje“ – Svagdanji vodič kroz korizmu, autora Ilije Čabraje, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, predstavljena je u petak, 8. veljače u župi sv. Marka u Slobodnici kod Slavonskog Broda.

O knjizi umirovljenog profesora, koja je izišla u izdanju Naklade Sv. Antuna iz Zagreba govorio je domaći župnik Pero Stanić.

Kako i sam podnaslov govori riječ je o svojevrsnom vodiču kroz korizmu. Djelo je plod autorovih dugogodišnjih promišljanja nad misnim čitanjima u liturgijskim slavljima tijekom 40-dnevne priprave na Uskrs.

U tome je smislu knjiga sazdana od uvoda, misnih čitanja i molitve vjernika. Svjestan kako je korizma posebno vrijeme u crkvenoj godini, autor na 495 stranica donosi svoja pomno pripremanja promišljanja, stavljajući naglasak na dnevna čitanja, tako da je svako pojedinačno protumačio s biblijsko-teološkog motrišta. Biblijski su tekstovi rasvijetljeni u kontekstu njihova nastanka, poruke i aktualizacije vremena u kojemu živimo.

Posebnu pozornost posvetio je pojašnjenju riječi „odricanje“ i „obraćenje“, potičući čitatelja da otkrije njihov smisao te uzmogne činiti dobro i shvate dubinu i smisao Isusova otkupiteljskog dijela spasenja.

Knjiga sadrži i dodatak o uskrsnim običajima; zatim po čemu je Čista srijeda dobila ime; značenje četrdesetnica – quadragesima; post u korizmi; pobožnost križnog puta; blagoslov grančica na Cvjetnicu; običaji Velikog petka; sedam Isusovih riječi na križu; uskrsni simboli; uskrsno janje i jaje te blagoslov uskrsne hrane.

Župnik Stanić je na predstavljanju naglasio kako je knjiga prvotno namijenjena svećenicima, ali je prikladna i na korist ostalom Božjem puku te ju je preporučio svojim vjernicima. 

B.Lukačević/ KT