Zagreb

Predstavljena knjiga „Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog“


Zagrebačko predstavljanje knjige „Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog“ dr. sc. Milana Pelca održano je 19. veljače u Velikoj dvorani Matice hrvatske.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Knjigu su predstavili sisački biskup Vlado Košić, akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, dr. sc. Danko Šourek i autor. Ovu monografiju zajednički su objavili Sisačka biskupija i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu, a donosi prikaz dva misala i jednog antifonara koji spadaju među najvrjednije, najljepše i najraskošnije knjige koje posjeduje hrvatska kultura i s kojima se ni jedna slična reprezentativna liturgijska knjiga ne može usporediti, piše portal Zagrebačke nadbiskupije.

Sami misali napisani su krajem 15. stoljeća na inicijativu i uz financijsku potporu biskupa Juraja, ali nisu završeni za vrijeme njegova života, te su svoj doprinos izradi tog djela dali i kardinal Toma Bakač, te biskup Aleksandar Ignacije Mikulić.

Na početku su okupljene pozdravili predsjednik Matice hrvatske dr. sc. Stipe Botica i ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti dr. sc. Katarina Horvat-Levaj, a u prepunoj dvorani predstavljanju su nazočili i pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško, generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, ravnatelj Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić i voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić.

Govoreći o knjizi, akademik Bratulić je rekao kako je ovo monumentalno i kapitalno djelo koje svjedoči o tome koliko je bilo važno naručiteljima da iza sebe ostave kulturno nasljeđe za buduće generacije. „Ova knjiga je jedan od tih temeljaca koji su po svom opsegu i ilustracijama početak drugačijeg iskazivanja povijesti umjetnosti i povijesnih spomenika… Oba misala pokazuju da je tadašnji Zagreb, iako malen po broju stanovnika, bio velik po ljudima koji su ovdje došli i koji su jedno malo mjesto, koje je kasnije postalo središte nadbiskupije i Hrvatske, podizali na visok europski kulturni stup te je to mjesto postalo i središte velikog djela kulturnog prostora koji je zračio stoljećima“, naveo je akademik.

Pojasnivši kako je došlo do realizacije ove knjige, Pelc je rekao kako se ideja rodila prije dvije i pol godine nakon predavanja o minijaturama u Sisačkoj biskupiji. „Rad na toj knjizi je trajao sveukupno pet godina pri čemu su u okvirima tog mog istraživanja bili mnogi lijepi trenuci, a najljepši su oni koji su povezani s istraživanjem samih originala… Nadam se da sam svojim radom doprinio boljem razumijevanju ovih minijatura i da se osjetio taj posebni kulturni trenutak u povijesti Zagrebačke nadbiskupije, koji nam je mnogo značio i predstavlja veliki kulturni kapital. Osobito mi je drago da će knjiga izaći i na engleskom jeziku jer je intencija da tu našu kulturnu baštinu pokažemo svijetu“, rekao je autor zahvalivši svima uključenima u ovaj projekt.

Sisački biskup pojasnio je povezanost Sisačke biskupije s biskupom Jurjom od Topuskog istaknuvši kako o vrijednosti ove knjige najbolje govori to da je uvrštena među najljepše hrvatske knjige i sudjeluje na natječaju za najljepše knjige svijeta u Leipzigu. „Treba istaknuti kako bez katoličke vjere i našeg puka ne bi bilo ni ovog misala, ni minijatura, a ni ove knjige. Ova je stvarno jedna lijepa reminiscencija na našu kulturnu baštinu koja je utemeljena na vjeri, a koju su posebno njegovali cisterciti u opatiji u Topuskom. Oni su tamo stigli na početku 13. stoljeća te su kroz 300 godina ostavili velik duhovni i kulturni trag, sve dok je Turci nisu razorili početkom 16. stoljeća, kada se upravo i rađa ovaj misal. Ovo je doista spomenik koji svjedoči sjaju prošlih vremena na ovim naših područjima“, zaključio je na kraju biskup.

KT