Predstavljena monografija "Austrougarske utvrde u BiH"


U organizaciji Veleposlanstva Austrije u BiH i u suradnji s HKD "Napredak" u rezidenciji austrijskog veleposlanstva 22. lipnja predstavljena je monografija "Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini", autora Manuela Martinovića.

Izdavač monografije je Hrvatsko kulturno društvo Napredak, koje ove godine slavi 120 godina od osnutka. Monografija pruža opsežan pregled utvrda u cijeloj BiH, koje su nastale u austrougarskom razdoblju, s informacijama o njihovom trenutnom statusu i s brojnim fotografijama. Na 672 stranice u slici i riječi opisuje 271 objekt koji se nalazio ili nalazi u 44 različita mjesta u BiH. Osim utvrda, prikazane su i vojarne, logistički objekti kao što su skladišta, željeznički, poštanski, cestovni, riječni i pomorski promet, zračne baze, vojne bolnice, vojna groblja i spomenici.

Veleposlanica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann je rekla da se iz monografije i slika koje sadrži, može vidjeti kako je Austro-Ugarska bila aktivna u BiH i koliko je doprinijela ovoj zemlji.

Dopredsjednik HKD-a Napredak Miroslav Landeka rekao je da se radi o velikom djelu, te da je autor na njoj radio 20 godina. "S ovom monografijom Austrougarske utvrde Bosna i Hercegovina se svrstala, uz Crnu Goru i Hrvatsku, među rijetke zemlje bivše Austrougarske koja imaju ovakvu knjigu koja svjedoči o jednom vremenu i zajedničkoj povijesti. Iskreno se nadam da će ova monografija skrenuti pažnju nadležnim na svim razinama i potaknuti ih da konačno nešto konkretno poduzmu u cilju zaštite starih vojnih građevina ali i njezine valorizacije kroz kulturni turizam", dodao je Landeka.

Autor monografije Martinović, inače pravnik po struci, rekao je da mu je istraživanje fortifikacija hobi, posebno austrougarsko razdoblje. Monografija je nastala nakon dugogodišnjeg istraživanja, ponajprije terenskog, pa i arhivskog u dogovoru s HKD Napredak.

Posebno fascinira, kako je dodao Martinović, to što je svaka od tih austrougarskih utvrda bila jedan “perfektan stroj” gdje je svaki dio imao svoju namjenu, a urađene su od fino tesanog bijelog kamena. Napomenuo je da je svaka utvrda različita, da se ne mogu naći dvije iste, te da su jako zanimljive za proučavanje.

“Samo su četiri austrougarske utvrde u BiH proglašene nacionalnim spomenikom i to ne zato što su austrougarske, nego zato što se tri nalaze u okviru već postojećih srednjovjekovnih fortifikacijskih kompleksa”, istaknuo je Martinović, inače predsjednik i osnivač Udruge za zaštitu fortifikacija Werk u Mostaru, javlja hkdnapredak.com.

Program je na flauti glazbeno uveličala Napretkova stipendistica Marija Mila Milas.

Zbog velikog interesa javnosti dogovoreno je da se predstavljanje monografije za širu javnost održi u mjesecu rujnu u Sarajevu.

Ž.I., KT