Sarajevo

Predstavljena Napretkova monografija


U prepunoj dvorani Napretkova kluba „Lira“, 5. lipnja predstavljena je monumentalna monografija „HKD Napredak 1990-2015“.

Ovo izdanje predstavili su predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademik Miloš Trifković, dr. sc. Hrvoje Šapina i prof. dr. mons. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak.

Promociju je moderirao Napretkov tajnik i novinar Josip Vričko. Veliki broj uglednika iz političkog, kulturnog i akademskog života nazočilo je promociji.

Osim predstavljanja ove, po mnogo čemu, specifične monografije, ova promocija ujedno je označila i ponovno otvorenje Lire, kultnog Napretkovog kluba i prostora koji je godinama bio omiljeno okupljalište Napretkovaca i građana Sarajeva.

Nazočnima se tijekom promocije najprije obratio dr. Šapina, autor i jedan od priređivača Monografije. On je na početku istaknuo kako se tekstovi i podaci u Monografiji temelje na Napretkovim godišnjacima, izvještajima središnjih tijela i podružnica te ostaloj dokumentaciji. Podaci o događajima sustavno su prikupljani i obrađivani, a formirana je i Napretkova baza podataka koja je dostupna na cd-u i na Napretkovoj mrežnoj stranici. Napretkova baza podataka znatno će olakšati posao znanstvenicima i svim zainteresiranim istraživačima Napretkovog rada i značenja. Šapina je istaknuo kako knjiga ima 564 stranice, a njezinko posebno bogatstvo je više od pet stotina fotografija iz Napretkova arhiva. Monografija ima 14 poglavlja i sadrži sve relevantne informacije o 7 482 kulturna događaja koje je Napredak organizirao do 2015.

Iznoseći osnovne informacije o svim poglavljima Monografije, Šapina se kratko osvrnuo i na Napretkov humanitarni rad u ratnom razdoblju kada je Napredak podijelio 488 tona hrane, kao i 403 000 toplih obroka zajedno sa Vrhbosanskom bogoslovijom. Jedna od ljepših priča je Napretkova knjižnica koja je obnovljena 2003. zahvaljujući, prije svega, pomoći Vlade Republike Hrvatske. Napretkova knjižnica danas broji više od 35

000 knjiga.

Predsjednik ANU BiH akademik Trifković istaknuo je na početku da je počašćen što sudjeluje na promociji ove važne monografije. „Statistički podaci i dokumenti u knjizi daju veoma jasnu sliku o aktivnostima Društva, od znanosti, kulture i umjetnosti, sporta i humanitarnih aktivnosti do djelovanja organa i tijela Napretka.  Također, sadržaj ovoga djela jasno ukazuje na široki narodni i demokratski karakter Napretka. Ovo što je on radio i radi ogroman je doprinos hrvatskoj ali ne samo hrvatskoj kulturi – rad i rezultati Napretka naše je zajedničko naslijeđe“, istaknuo je akademik Trifković.

Na kraju se obratio i predsjednik mons. Topić. „Napredak se odmah nakon obnove opredijelio da bude inkluzivan, da uključuje i bude otvoren za sve ljude. Neograničen je broj ljudi koji su sudjelovali na Napretkovim manifestacijama. Za 28 godina od obnove Napretku se nikada nije dogodilo da netko druge vjere ili nacije neće sudjelovati na nekoj Napretkovoj manifestaciji. To je beskrajno važno za ovu zemlju. Isto vrijedi i za strance – nema veleposlanstva koje neće surađivati s Napretkom. Isplatilo se u Napredak uložiti silnu energiju i trud“, istaknuo je Topić koji je govoreći o životu u inozemstvu i životu u BiH rekao: „Svugdje je život proza, jedino je život u Bosni i Hercegovini poezija“.

KT