Rim

Predstavljena nova knjiga o Sv. Ivanu Pavlu II.


Na Papinskom sveučilištu „Gregoriana“ u utorak, 17. studenoga predstavljena je nova knjiga o Sv. Ivanu Pavlu II. i njegovom odnosu prema Crkvi u srednjoistočnoj Europi.

Sangue del vostro sangue, ossa delle vostre ossa. Il pontificato di Giovanni Paolo II (1978-2005) e le Chiese in Europa centro-orientale. Nel centenario della nascita di Karol Wojtyla (Krv vaše krvi, kost vaših kostiju. Pontifikat Ivana Pavla II. (1978.-2005.) i Crkve u srednjoistočnoj Europi. U stotoj obljetnici rođenja Karola Wojtyle) zajednički je naslov dvaju svezaka jedne knjige na više od 1500 stranica i s više od 50 priloga koju je uredio Jan Mirkut.

Zbog aktualne pandemije koronavirusa djelo je predstavljeno kombinirano: dijelom na Sveučilištu Gregoriana dijelom putem internet platforme uz prijenos uživo. Među predstavljačima bio je i vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Uz njega su sudjelovali: krakovski nadbiskup mons. Marek Jedraszewski, veleposlanica Republike Albanije pri Svetoj Stolici Majlinda Dodaj, đakon Bugarske Pravoslavne Crkve Ivan Ivanov te sam urednik djela prof. Mirkut.

Riječi pozdrava izrekao je rektor spomenutog sveučilišta p. Nuno da Silva Goncalves dok je moderatorica bila Angela Ambrogetti, ravnateljica ACI Stampe.

Ivan Pavao II. i BiH

U svom izlaganju kojega je naslovio Ivan Pavao II. promicatelj Crkve, mira, svetosti te ekumenskog i međureligijskog dijaloga u BiH mons. Vukšić najprije je upoznao auditorij sa crkvenom i društvenom stvarnošću zemlje iz koje dolazi, a u kojoj zajedno žive: katolici, pravoslavci, muslimani i židovi. „To je zemlja u kojoj se susreću također različite tradicije: katolička srednjoeuropska, katolička mediteranska, bizantska pravoslavna i bizantska otomanska, a u kojoj žive i pripadnici tri naroda: Srbi, Hrvati i Bošnjaci. No, ovo je zemlja koja pamti i sukobe, uvijek s teškim posljedicama“, ustvrdio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski uz napomenu kako se odnos prvog Pape Slavena prema BiH može pratiti u tri faze: vrijeme komunizma (1978.-1991.), ratna (1991.-1995.) te poslijeratna (1995.-2002.). Pri tome je naglasio kako je njegova borba za mir bila stalna. „Ratovi 90-ih godina na Balkanu na početku nisu izazivali nikakvo posebno zanimanje i brigu međunarodnoga javnog mišljenja i svjetskih vlastodržaca, koji su ih možda mogli spriječiti ili barem brzo zaustaviti. Za razliku od njih, uviđajući prijeteću opasnost, Ivan Pavao II. je među prvima podigao svoj glas“, kazao je mons. Vukšić uz podsjećanje na dva posjeta Ivana Pavla II. Bosni i Hercegovini. „Za vrijeme apostolskih pohoda Sarajevu i Banjoj Luci Ivan Pavao II. pokazao je da je velik prijatelj ljudi. Još jednom se očitovalo da njegovo prijateljstvo i solidarnost rastu kad su ljudi najviše ugroženi. On nije propovijedao filantropiju ili jednostavni humanizam nego kršćansku ljubav, utemeljenu na kršćanskoj istini da je čovjek stvoren na sliku Božju (Post 1,27), na istini o čovjeku kojega je otkupio uskrsli Krist, pravednik, odvjetnik i glasnogovornik kod Oca“, poručio je između ostaloga nadbiskup.

Dva od tri sveska

U spomenuta dva sveska predstavljeni su odnosi Ivana Pavla II. sa zemljama: Albanijom, Austrijom, Bugarskom, Češkom, Slovačkom, Istočnom Njemačkom, BiH, Hrvatskom, Slovenijom, Poljskom, Rumunjskom i Mađarskom. U planu je u veljači 2021. tiskanje još jednog sveska u kojemu će biti prikazani ti odnosi sa zemljama nekadašnje SSSR-a.

Osim nadbiskupa Vukšića, koji je pisao o ekumenizmu i međureligijskom dijalogu, svoj prilog ovome djelu kada je riječ o odnosima pape Wojtyle prema BiH dali su i: mons. Ratko Perić (odnos prema mjesnoj hijerarhiji), fra Velimir Blažević (borba za mir) te o. Božidar Nagy (veze s Bl. Ivanom Merzom). O tim odnosima s Hrvatskom pisali su: Miroslav Akmadža - Odnos Ivana Pavla II. i jugoslavenskih komunističkih vlasti (1978.-1990.); Julija Burunčić Pletikosić - Ivan Pavao II. i vlasti Republike Hrvatske (1990.-2003.); Emanuel Petrov - Trostruko hodočašće Ivana Pavla II. u Hrvatsku i Ivan Zubac - Ivan Pavao II. i njegov pohod u Slavoniju (Osijek i Đakovo) 7. lipnja 2003.

D. K., KT