Rim

Preminuo talijanski skladatelj Ennio Morricone


U ponedjeljak 6. srpnja u 91. godini života u Rimu je preminuo „Oskarom“ nagrađivani talijanski filmski skladatelj Ennio Morricone.

Riječ je o skladatelju koji je za života napisao glazbu za više od 500 filmova. Proslavio se skladanjem za mnoge špageti-vesterne, a između ostalog potpisuje glazbu za legendarne filmove Profesionalac i Bilo jednom u Americi.

Njegov rad nagrađen je i prestižnom filmskom nagradom Oscar: prvog je dobio 2007. za svoj veličanstveni i raznovrsni doprinos umjetnosti filmske glazbe, a drugi 2016. za najbolju glazbu u filmu Quentina Tarantina Mrska osmorka. Također, osvojio je i tri Grammyja, tri Zlatna globusa, šest nagrada BAFTA te mnoge druge svjetske i europske nagrade.

Bio je prijatelj redatelja Sergia Leonea, za čije je kultne filmove Za dolar više i Dobar, loš, zao također skladao glazbu.

Svjetski katolički mediji, kako prenosi dnevnik.hr, podsjećaju da ga je 2019. papa Franjo odlikovao zlatnom medaljom za izvanredni umjetnički rad na području glazbe, univerzalnom jeziku mira, solidarnosti i duhovnosti. Medalju mu je uručio 15. travnja 2019. u Rimu predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kard. Gianfranco Ravasi.

Na tom tragu Morricone je, u katoličkom svijetu, možda najpoznatiji po skladanju glazbe za film Misija iz 1986. koji govori o nastojanjima isusovačkih misionara da zaštite domorodačko stanovništvo od porobljavanja u 18. stoljeću u Južnoj Americi. Film je pobjednik filmskog festivala u Cannesu 1986. i dobitnik Oscara za najbolju snimku. Morricone je skladao i glazbu za film Karol – čovjek koji je postao papa. Na poziv rimskih isusovaca, a u povodu 200. obljetnice obnove Družbe Isusove skladao je i djelo Missa pro papa Francisco 2015.

J.P., KT