Zagreb

Pretpremijera HRT-ovog filma o Stepincu


U dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta 7. veljače održana je u organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i Hrvatske radiotelevizije zatvorena pretpremijera HRT-ovog dokumentarnog filma „Alojzije Viktor Stepinac“.

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

U ime zagrebačkog nadbiskupa Josipa kard. Bozanića i biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine sve je pozdravio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, jedan od sugovornika u filmu te pranećak blaženog Alojzija Stepinca, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

“Izgovoreno je puno kleveta i laži na račun hrvatskog blaženika. Te laži su se širile desetljećima za vrijeme komunističkog sustava. Potrebno je to sve razotkriti i govoriti istinu. Teško to ide jer puno se dosad naslagalo o tom vremenu i tom čovjeku”, istaknuo je biskup Mrzljak. U govoru je također zahvalio HRT-u te svima uključenima u izradu filma na trudu i svemu uloženom u realizaciju filma izrazivši nadu da će ovaj film dati novi doprinos glasu istine o duhovnom velikanu Katoličke Crkve blaženom Alojziju Stepincu.

Mario Raguž

U ime glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića okupljene je pozdravio ravnatelj Poslovne jedinice Program HRT-a gospodin Renato Kunić izrazivši zadovoljstvo što HRT stoji iza ovog projekta te čestitao cjelokupnoj filmskoj ekipi na čelu s autorima filma Nikom Kostanićem i Nevenom Mihaelom Dianeževićem te direktorom fotografije Ivanom Kovačem.

Zahvalivši na potpori vodstvu HRT-a i svima uključenima u ovaj projekt, scenarist i urednik filma Niko Kostanić istaknuo je da je Stepinac bio bolji čovjek nego vrijeme u kojem je živio te da je obrada ovakve teme i pristup razlog postojanja javnog televizijskog servisa. 

Svoj osvrt na projekt dao je redatelj filma Dianežević koji je rekao da je radeći na ovom projektu bolje upoznao život Bl. Alojzija Stepinca. „Kardinal Stepinac je svoj život vodio u skladu s po meni jednom od najznačajnijih rečenica iz Evanđelja: 'Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!' (Mt 25,45)“, rekao je Dianežević. 
 

Na kraju uvodnog dijela okupljenima se obratio i dosadašnji urednik Programskog Odjela Religija HRT-a Mario Raguž za čijeg se mandata rodila ideja snimanja novog dokumentarnog filma o Bl. Alojziju Stepincu u produkciji HRT-a. „Jako sam sretan što je HRT realizirao ovaj projekt i što će javnost ovim dokumentarno igranim filmom moći nanovo otkriti lik Alojzija Stepinca koji nam trajno ostaje kao nadahnuće“, rekao je Raguž.  

Narator u filmu je glumac Dragan Despot, a ulogu kardinala Stepinca u igranim scenama dokumentarno igranog filma glumi šibenski bogoslov Ante Vrcić.

U filmu o Bl. Alojziju Stepincu progovorili su i kardinal Bozanić, prefekt Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života kardinal Joao Braz de Aviz, biskup Mrzljak, požeški biskup mons. Antun Škvorčević, slavonski episkop gospodin Jovan Ćulibrk, postulator kauze mons. Juraj Batelja, svjedoci Blaženikovog života te mnogi povjesničari.

KT