Mostar

Promocija romana "Od Franje do Franje"


Predstavljanje romana "Od Franje do Franje" književnice Anite Martinac održat će se 11. siječnja s početkom u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

Ovaj zanimljivi roman, koji uz prethodna dva romana Medaljon i Posljednji čini povijesnu trilogiju, predstavit će profesor Antun Lučić. U programu uz autoricu također sudjeluje profesorica Tina Laco kao moderatorica, a u glazbenom djelu programa nastupit će Damir Bunoza i Lucija Zovko. Organizatori predstavljanja je Narodna knjižnica HNŽ-a.

Roman Od Franje do Franje još je jedna uspješnice Anite Martinac koja je probudila javnost pišući o nedotaknutim temama iz prošlosti. Premjerno je roman predstavljen u Čitluku, te nakon toga u Beču, Osijeku, Vinkovcima, Zagrebu, Rijeci i Pločama. Nakon prvih kritika i osvrta o romanu, te reakcijama posjetitelja i čitatelja novi roman dočekan je s oduševljenjem. Trenutno je drugi najčitaniji roman prema listi portala Hrvatska.roman.

„Roman posvećujem onima koji istinu ljube, žrtve ne zaboravljaju, oprost i pomirbu žude, djeluju u ime Boga i pravde i sve zbog čiste ljubavi rade“,  napisala je autorica Anita Martinac na samom početku ovog izvrsnog romana.

O ovom djelu koje je za kratko vrijeme osvojilo srca čitatelja svoj su sud dali brojni književni znalci ocijenivši roman vrijednim djelom.

„...Stvaralački ispisan povijesni roman iz obiteljskog kruga. Uočljiva je pohvala majčinstvu, privrženost za bližnje, doticaji u dijalektalni svijet. Razvidna je politička pa i vojna romaneskna naracija s osloncem na bitne postaje iz dokumentatne podloge u stvaranju narodne slobode. Ujedno je razvedena proza prostora, prikaz više hrvatskih krajobraza i ambijentalnosti te prožimanja čudorednim i etnološkim iskustvom. Kronološkim slijedom i biranim odrednicama u vremenu postignut je pregledan i dijaloški obuhvatan slijed htijenja za svekolikim i neodložnim životom...“, zapisao je o romanu prof. dr. sc. Antun Lučić.

KT