Promocija trilogije "Upoznajte Balkan"


U organizaciji HKD "Napredak" Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana Tuzla, u srijedu 13. rujna, u Ateljeu Ismeta Mujezinovića upriličena je promocija trilogije „Upoznajte Balkan“ poznatog bh. putopisca Zorana Matića.

Tijekom promocije, Zoran je uz moderatora Davida Jojića, banjolučkog novinara i glazbenika, opisivao gradove, mjesta, isticao prirodna bogatstva ovih prostora, bogatstvo kulturnih naslijeđa, a posebice je govorio o ljudima koji su, kako je rekao, najvrjedniji potencijal.

Trilogija sadrži više od 500 lokacija, svaka je specifična na svoj način i gotovo da nema mjesta koje ne vrijedi posjetiti i iz kojeg se ne nose najljepše uspomene. Putovanje kroz Balkan 1 prikazuje priče o Sloveniji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, dok Putovanje kroz Balkan 2 putnike uvodi u ljepotu Crne Gore i Srbije. Tu je svakako i Zoranov prikaz Bosne i Hercegovine, tako da svi iskreni ljubitelji putovanja imaju priliku da uz ove tri knjige vide komad svijeta iza leđa Jadranskog  mora sa svim ljepotama, dušama, pričama i legendama.

Trilogija Upoznajte Balkan na veoma jednostavan i zanimljiv način donosi što ljudi sve mogu vidjeti i doživjeti na putovanjima, ali kada govori o tome što su putovanja njemu samom donijela, Zoran Matić ističe da je putovanje ono najviše što čovjek može dobiti za novac.

"Iz razloga što uz putovanje otkrivate nešto novo, neke zanimljive i specifične kulture koje ostaju kao uspomene i lična nadogradnja. U mom slučaju, putovanja su mi pomogla da postanem bolji čovjek", kazao je Matić za Hrvatski glasnik.

Inače, Zoran Matić je rođen 1994., a do sada je obišao stotine gradova u desetak zemalja. Zanimljiv je njegov pristup svakoj lokaciji i svakom čovjeku u kojima uvijek pronađe nešto lijepo i dobro.

J.M., KT