Zenica

Prorok u Gradu Čelika


Župa Sv. Ilije u Zenici, u sklopu priprave za proslavu patrona u subotu, 20. srpnja, u proteklom je tjednu organizirala kulturnu manifestaciju „Prorok u gradu“.

Sve je započelo u nedjelju, 14. srpnja u večernjim satima koncertom za violončelo i harmoniku u župnoj crkvi. Na njemu su nastupile dvije priznate glazbenice Belma Alić, na violončelu i Belma Šarančić Nahodović, na harmonici.

U utorak, 16. srpnja u nekadašnjoj zeničkoj sinagogi otvorena je izložba Pjesma stvorenja. Riječ je od djelima likovnih umjetnika nastalim uglavnom na koloniji u Visokom. Većina ih je nadahnuta životom i djelom Sv. Franje.

Nakon koncerta i izložbe, upriličeno je i predstavljanje knjige fra Stipe Kljajića, profesora Svetoga pisma na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, u Katoličkom školskom centru Sveti Pavao u četvrtak, 18. srpnja. O knjizi Utjeha mesijanske nade govorili su: fra Miroslav Jonjić i fra Ivan Šarčević, a nazočnima se kratko obratio i sam autor te župnik župe Sv. Ilije fra Marko Kepić. Događaju je nazočilo 50-ak osoba, a glazbena pratnja bio je fra Silvio Zlatarević.

Govoreći o manifestaciji Prorok u gradu župnik fra Marko je kazao: „U vrijeme kada svakodnevno gledamo i slušamo sadržaj upitne kvalitete željeli smo našim sugrađanima ponuditi jedan odmor za oči i uši organiziranjem izložbe i koncerta, a da bi priča bila zaokružena predstavljana je i knjiga fra Stipe Kljajića.“

Vrijedi spomenuti kako su se župljani župe Sv. Ilije osim kulturnim sadržajima za proslavu patrona pripravljali i misama trodnevnicama, a vrhunac će biti svečana patronska sv. misa na samu svetkovinu u 11 sati.

KT