Ramac Darijo Juričević izdaje knjigu o putovanju biciklom u Bleiburg


Skupina zaljubljenika u biciklizam iz Biciklističkog kluba "Rama" iz Zagreba, predvođena predsjednikom kluba Darijom Juričevićem, i ove će godine posjetiti Bleiburg na obljetnicu zločina kojega su počinili partizani nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Foto: rama-prozor.info

Foto: rama-prozor.info

Juričević je u razgovoru za rama-prozor.info rekao kako od malena ima želju posjetiti Bleiburg, te nekoliko zadnjih godina to čini na biciklu zajedno s drugim članovima kluba.

"Nikad nisam sanjao da ću na biciklu otići tamo i odati pijetet žrtvama hrvatskog holokausta i Križnog puta s Bleiburgom kao prvom postajom. U intervjuu za televiziju ORF, novinarka me upitala što me privuklo na mjesto gdje se okupljaju potomci ustaša? Odgovorio sam protupitanjem: 'Jeste Vi potomak Ustaša?': 'Ne!'. 'Pa što radite ovdje?', upitao sam. 'Imala sam poziv doći ovdje'.  'E vidite svi mi imamo neki poziv otići u Bleiburg', odgovorio sam joj. Domoljub jesam, nacionalist nisam i ne daj Bože da se to promjeni. Iako odgajan uz rat koji je najveća ljudska mržnja i zlo, odgajan sam da ne mrzim, tuđe poštujem i svoje volim. I hvala mojim roditeljima na toj velikoj vrijednosti", opisao je Juričević razloge svoja odlaska i odavanja počasti žrtvama na Bleiburgu.

Upravo su mu odlasci biciklom iz Zagreba do Bleiburga bili poticaj da zajedno s prijateljem napiše knjigu o svim događajima s putovanja, koja će biti napisati u formi putopisa.

"Otići biciklom u Bleiburg, a te zapise s puta ne ovjekovječiti, bila bi šteta. Lula Ivan Pejić, moj prijatelj i suputnik na tom putovanju i ja, složili smo se da ga nazovemo Križni put pedalom. Luka je naš put bilježio kroz objektiv kamere, a ja riječima. Skup je to šestodnevnog putovanja dugog 610 km s više od 6 000 metara visinske razlike“, objasnio je za rama-prozor.info.

Ranije izdavanje spriječila je pandemija koronavirusa te će tek početkom lipnja ove godine knjiga ugledati svjetlo dana u izdanju nakladničke kuće Kerigma - Pia iz Zagreba. Juričević zahvaljuje Anti Pranjkiću i ekipi nakladničke kuće što su izišli ususret te sponzorima koji su doprinijeli bržoj objavi knjige.

Prva promocija će biti u Zagrebu, ali i Ramci će ubrzo imati prilike nazočiti predstavljanju u Rami.

Darijo Juričević zadnjih 11 godina živi, radi i djeluje u Zagrebu, trudeći se biti na dobrobit društvene zajednice kojoj pripada, te je zbog toga prije nekoliko godina osnovao Biciklistički klub Rama Zagreb kojima 25 članova iz cijele Hrvatske (Zagreb, Vukovar, Metković, Zadar) i BiH (Rama, Tomislavgrad, Livno, Jajce, Kreševo).

Ž.I., KT