Mostar

Roman koji oslikava nedaće hrvatskog naroda u Hercegovini


Povijesni roman 'Od Franje do Franje', autorice Anite Martinac, predstavljen je 11. siječnja u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Martinac u svom novom romanu, kroz život jedne obitelji, oslikava nedaće hrvatskog naroda u Hercegovini i Hrvatskoj od austrougarskih vremena do konačnog osamostaljenja Republike Hrvatske i Domovinskog rata, rečeno je na promociji, piše Bljesak. info.

Knjigu je predstavio sveučilišni profesor Antun Lučić, autorica je čitala ulomke iz svog romana, a događaj su svojim glazbenim nastupom upotpunili Lucija Zovko i Damir Bunoza dok je na promociji bilo nazočno veliko mnoštvo ljubitelja lijepe riječi. Organizator predstavljanja je Narodna knjižnica HNŽ-a.

Uspoređujući je sa djelima velikana književnosti predstavljači nisu krili oduševljenje osvježenjem u pisanoj riječi koju je iznjedrila Martinčeva svojim romanima. Autorica je osim pisanom riječi, publiku oduševila izražajnim čitanjem ulomaka iz romana što je izazvalo emotivne reakcije u publici a također i kao ugodan sugovornik približila je i brojne druge teme kojih su se dotakli kroz sadržajan program. Nakon službenog predstavljanja autorica je više od 45 minuta potpisivala svoje knjige, a druženje se nastavilo prigodnim domjenkom.

Roman Od Franje do Franje još je jedna uspješnice Anite Martinac koja je probudila javnost pišući o nedotaknutim temama iz prošlosti. Premjerno je roman predstavljen u Čitluku, te nakon toga u Vinkovcima, Osijeku, Beču, Zagrebu, Rijeci i Pločama. A kako doznajemo najavljeno je predstavljanje u Šibeniku, Mađarskoj, Čapljini i Splitu. Nakon prvih kritika i osvrta o romanu, te reakcijama posjetitelja i čitatelja novi roman dočekan je s oduševljenjem. Trenutno je prvi najčitaniji roman prema listi portala Hrvatska.roman.

Anita Martinac rođena je 1973. u Mostaru gdje živi i radi. Do sada je objavila zbirke poezije Krvari brig, Ljubim te pjesmama, U pogledu, U susret riječi, Druga riječ je ljubav i Budna, te romane Medaljon, Posljednji i Od Franje do Franje.

Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Matice hrvatske, udruge Hrvatska žena, Napretka, te je predsjednica Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH.

Martinac je nagrađivana od svojih prvih literarnih radova primivši niz književnih priznanja, a njezini su književni tekstovi prevedeni na više jezika. Odavno je prepoznata po svojoj poetskoj riječi, a posljednjih godina pobudila je veliku pozornost povijesnim romanima u BiH i izvan nje, te pobrali pozitivne kritike i kritičara i publike.

KT