Hrvatska

Sedmi i osmi dan manifestacije "Dani kršćanske kulture"


Kao i prethodnih dana 12. i 13. travnja - sedmog i osmog dana manifestacije "Dani kršćanske kulture" posjetitelji u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku imali su prigodu uživati u raznim zanimljivim sadržajima koji su se nudili...

U petak 12. travnja nastavio se niz igranih filmova u prepunoj splitskoj Kinoteci Zlatna vrata: s početkom u 18 sati posjetitelji su pogledali dirljivu obiteljsku dramu pod nazivom Ratna soba koja progovara o vrijednostima obitelji, vjere, ljubavi, prijateljstva i vjernosti.

Gosti večernjeg programa u 20 sati u palači Milesi bili su Nikola Bolšec i Ivo Džeba, predsjednik i potpredsjednik Hrvatskog čestertonijanskog kluba posvećenog promicanju lika i djela Gilberta Keitha Chestertona, slavnog engleskog obraćenika i jednog od najzanimljivijih i najutjecajnijih katoličkih pisaca 20. stoljeća. U programu pod nazivom Književni velikan pera i uma: G. K. Chesterton, uzbudljiva romantika pravovjerja Nikola Bolšec i Ivo Džeba brojnu su publiku upoznali sa životom toga velikana, te progovorili o važnosti i utjecaju njegovih djela danas – naime, prošlo je više od 80 godina od smrti ovoga velikana, a nezaustavljivo niču društva posvećena tome engleskom piscu,  time pokazujući da je njegova misao možda upravo u ovo vrijeme aktualnija nego ikada do sada.

U subotu 13. travnja, osmog dana manifestacije Dani kršćanske kulture u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu s početkom u 18 sati upriličena je projekcija igranog filma: Različit kao ja. Temeljen na istinitoj priči, ovaj film donosi priču o velikom prijateljstvu koje stoji iza vrlo uspješne Fondacije Različit kao ja koja pomaže tisućama beskućnika u Americi. 

U nastavku programa u 20 sati u crkvi Gospe od Zdravlja održat će se korizmeni koncert pod nazivom Tu Domine, spes mea – Tragom hrvatske pjevane baštine, u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Camerata Vocale Split.

Subotnji program na poseban način bio je posvećen mlađoj publici: u sklopu Programa za mlade u Solinu, gradu mladih s početkom u 10 sati Arheološki muzej u Splitu priredio je I. mali simpozij Martyres Salonitani – muzejsko-edukativni program za djecu viših razreda osnovne škole. U popodnevnim satima u Teatrinu Gradske knjižnice Solin bila je projekcija dva filma: animiranog filma za djecu Ups! Noa je otišao u 17 sati, te igranog filma za mlade Zvono u 19:30 sati.

U dubrovačkom kinu Visia posjetitelji su imali priliku pogledati igrani film Čudo, u kojem glavne uloge igraju Julia Roberts i Owen Wilson, a koji je preporučilo i hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Šibenska publika u katedrali u 20 sati uživala je u izvedba mjuzikla za djecu pod nazivom Učitelja tražim autora Daria i Jelene Mikulandra, a u izvedbi Dječjeg zbora župe Sv. Jakova iz Šibenika.

KT