Tolisa

Snažne poruke romana „Muke po fra Marku“


U prepunoj dvorani Franjevačkog samostana u Tolisi kod Orašja predstavljen je 15. rujna roman „Muke po fra Marku“ fra Luke Markovića, svećenika provincije Bosne Srebrene, sada na službi u Tolisi.

Foto: Brankica Lukačević

Foto: Brankica Lukačević

Pozdravnu riječ uputio je na početku domaći gvardijan fra Mario Jurić, a uz autora o knjizi je govorio recenzent knjige fra Vjeko Eduard Tomić koji je naglasio kako to najnovije fra Lukino djelo na najbolji način kruni njegov dosadašnji spisateljski i znanstveni opus. Taj je svećenik, podsjetimo, napisao više znanstvenih djela na hrvatskom i njemačkom jeziku s područja filozofije, povijesti i teologije, a autor je i četiri knjige eseja, tri zbirke pjesama te jedne zbirke pripovjedaka. Tijekom svećeničke službe među Hrvatima u Njemačkoj uradio je prijevode (njemački – hrvatski) više knjiga te napisao veliki broj tekstova u različitim časopisima i tjednicima.

Fra Vjeko Eduard ocijenio je kako je roman Muke po fra Marku vrhunsko književno djelo s integriranom tematikom nedavnog rata kod nas. „Roman se bavi povijesnom tematikom, uzimajući literarnu podlogu rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1991. – 1995. Posebno prati zbivanja ljudske sudbine i njihova stradanja u banjolučkom kraju…“, naveo je recenzent.

Prema njegovim riječima, povijesni, geopolitički i vojni kontekst u koji autor smješta svoju priču tek mu je platforma s koje odašilje snažne poruke preko protagonista romana franjevca fra Marka i fra Branimira te stradalnika Ahmeta, generala Dokića, njegove supruge i sina, kao i drugih koji su se našli u vrtlogu ratnih zbivanja.

„Ključne su osuda zla i rata kao takvog, vrijednost, ljepota i dostojanstvo svakog i svačijeg života te vjera u moć ljubavi, mira i dobrote kojima se jedino može nadići zlo i ići prema Bogu“, naglasio je fra Vjeko. Ustvrdio je da bi zbog niza nosivih misli koje se tiču boljeg razumijevanja odnosa među religijama, kao i izgradnje istinskog suživota i jednakopravnosti među narodima koji tvore današnju BiH, to Markovićevo djelo trebalo postati obvezatnom lektirom akterima na našoj javnoj sceni te u školama, na falultetima i političkim akademijama, kao i nadahnuće filmskim radnicima za kvalitetan filmski scenarij.

Zaključio je kako su muke fra Markove muke zapravo svih nas te predstavljaju izazov za svako biće obdareno razumom i slobodnom voljom. Spomenuo je kako je fra Luka veoma produktivan kao pisac jer je dosada objavio više knjiga, a u pripremi je najnovija knjigu pod naslovom Nije dobro, ali ima nade. Europa i njezine dileme u kojoj je prikupio izabrane eseje objavljivane u glasilima Svjetlo Riječi, Glasu Koncila i Katoličkom tjedniku.

Fra Luka je naglasio kako mu je pisanjem toga romana, prepunog snažnih poruka koje uče, potiču, hrabre čovjeka, želja bila da ljudi u BiH shvate kako je rat prošao i da treba tražiti pozitivno rješenje, a u djelu donosi puno istinitih događaja. Prema njegovim riječima, glavna je poruka romana krajnje praštanje i stvaranje uvjeta za suživot.

Ovo fra Lukino djelo te njegovi roman Od Vukovara do Orašja i knjiga eseja Europa na raskrižju mogu se nabaviti u Franjevačkom samostanu u Tolisi, a polovicu prihoda od njih autor će namijeniti djeci s posebnim potrebama.

Studentica Marijana Dominković vodila je program koji je glazbeno obogatila mlada pijanistica Marija Ilišević. Zlatko Živković prije je svakog čitanja odabranih tekstova uveo u ono što se prije događalo u romanu, dok su tekstove čitali Ljerka Mikić, Katica Dominković i Katarina Marošević. Roman je objavila izdavačka kuća Despot infinitus iz Zagreba.

B. Lukačević / KT