Orašje

Svečano otvoreni 24. Dani hrvatskog filma „Ivo Gregurević“


U subotu 7. rujna u Orašju je otvoren 24. filmski festival „Dani hrvatskog filma“, koji ove godine nosi ime svog prerano preminulog utemeljitelja i velikana hrvatskog glumišta i glumca Ive Gregurevića.

Dani hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ ove godine trajati će od 7. do 14.rujna. U znak velikog pijeteta prema Ivi Gregureviću, prije svečanosti otvorenja otkriven je spomenik u blizini nove sportske dvorane, nakon čega je uslijedilo i svečano otvorenje manifestacije.

Za vrijeme trajanja najvećeg kulturnog događaja šireg regionalnog područja, biti će predstavljeno sedam najnovijih filmova hrvatske produkcije, prikazanih na ovogodišnjem festivalu u Puli, jedno djelo iz bh produkcije, a organizatori su prvi put pripremili i dječji program u kojem će biti prikazana tri filma.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragana Čovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Festival je otvorio film Dopunska nastava, redatelja Ivana Gorana Viteza, a riječ je o trileru s elementima komedije koji se bavi talačkom situacijom u osnovnoj školi u provincijskom hrvatskom gradu.

Na svečanosti otvaranja 24. festivala Dani hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ nazočnim su se obratili: Iljo Benković, predsjednik Organizacijskog odbora Dani hrvatskog filma, Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, ministrica kulture u Vladi RH, Nina Obuljen Koržinek i ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović.

Na svečanom otvorenju ovog filmskog festivala došli su brojni dužnosnici iz BiH i Hrvatske, veliki broj glumaca, redatelja i osoba iz svijeta filma te prijatelji festivala, prenosi portal ARTinfo.ba

KT