Vareš

Tradicionalnim Miholjskim koncertom završen 5. "VaClaF"


Koncertom pod nazivom „BaRock Together“ u vareškoj župnoj crkvi Sv. Mihovila, 23. rujna, završen je 5. „Vareš Classic Festival – VaClaF“ i ujedno deveti po redu Miholjski koncert.

Foto: Radio Bobovac

Foto: Radio Bobovac

Župna crkva Sv. Mihovila bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a završnu festivalsku večer, kako javlja Radio Bobovac, otvorili su župnik fra Mirko Majdandžić i predsjednik Udruge Emil Milo Cipra Petar Jelić.

„Prije 30 godina fra Anto i ja rekli smo mlade mise i tada smo na sličicama koje su se dijelile napisali sljedeće: Najbolje provede svoj život onaj čovjek koji obraduje najviše ljudi. Vi ste večeras ovdje došli obradovati puno ljudi, a onaj koji kroz život bude veselio ljude, radovao i obradovao doći će u raj ili dženet. Vaš zadatak večeras je da nas obradujete, da nas učinite malo sretnijim, da one tmurne ili obične dane, vi uljepšate. Mi smo ovdje da uživamo u vašem muziciranju i svi zajedno budemo sretni“, rekao je u svom obraćanju fra Mirko.

„Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas večeras ovdje na devetom Miholjskom koncertu, a večerašnji koncert je ujedno i završni koncert 5. VaClaF-a. Kad smo krenuli s idejom da napravimo koncert s vareškom djecom prije devet godina nismo ni slutili da će to prerasti u ovakav festival. Ovaj festival je svojom umjetničkom kvalitetom postao prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini ali i u svijetu. Svi ovi koncerti imaju nešto zajedničko, a to je da na njima nastupaju vareški glazbenici. Večeras mi je zadovoljstvo pozdraviti još jednu mladu violinisticu Jelenu Vidović koja prvi put nastupa na ovom koncertu, a koja je rodom iz Vareša. Hvala svima koji na bilo koji način pomažu i koji su pomogli da održimo sve ove koncerte u proteklim ali i koji će pomoći na narednim koncertima“, naglasio je Jelić.

Uvodni dio koncerta započeo je već tradicionalno s glazbenikom i dugogodišnjim suradnikom festivala, članom Sarajevske filharmonije Željkom Sertićem, kratkom ambijentalnom kompozicijom  Isidore Žebeljan. Tijekom večeri nastupili su: Gudački orkestar iz Sarajeva pod vodstvom Belme Alić; WISE – bečki instrumentalni ansambl; Josipa Rainac – sopran; Ivana Nikolić – oboa; Silvester Perschler – klarinet; Željko Sertić – engleski rog; Miron Konjević – klavir; Bas Jongen – violončelo i Andrea Nikolić – violina, koja je ujedno i umjetnička direktorica VaClaF-a.

Gotovo dva sata publika je uživala u izvedbama glazbenika, a svaku izvedenu numeru propratila je gromkim pljeskom i pozivom na bis. Da je ovogodišnji festival postigao cilj, vidjelo se kroz nazočne goste iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine ali i iz inozemstva. Posebnu čast otvaranju, trajanju festivalskih dana i završnom koncertu svojim dolaskom dao je austrijski veleposlanik u BiH Martin Pammer koji je ujedno i jedan od pokrovitelja festivala.

Nakon koncerta nastavljeno je druženje u dvorištu župne crkve gdje je za sve priređena zakuska.

KT