Banja Luka

U Banjoj Luci obilježena 202. obljetnica rođenja fra Ivana Frane Jukića


U srijedu, 8. srpnja na 202. obljetnicu rođenja Ivana fra Frane Jukića Banjalučanina, Uprava HKD „Napredak“ podružnica Banja Luka je položila cvijeće ispred njegove spomen biste koja se nalazi u ulici koja nosi njegovo ime i u kojoj se nekada nalazila njegova rodna kuća.

Ovaj izuzetni prosvjetitelj, pjesnik, publicist, putopisac, jezikoslovac, književnik, kulturni, znanstveni i politički djelatnik je bio preteča moderniteta i ostavio je neizbrisiv trag u povijesti Bosne i Hercegovine.

“Cilj naše podružnice je da ovom našem velikanu vratimo mjesto koje zaslužuje na povijesnoj sceni grada. Prošle godine smo organizirali predstavu Korak do Bosne na sceni Gradskog kazališta Jazavac u izvedbi studenata Franjevačke teologije iz Sarajeva, kako bismo građanstvu Banje Luke približili lik i djelo ovog nepravedno zaboravljenog velikana, a za ovu godinu je u planu organizacija trodnevnog kulturnog događaja Jukićevi dani“, istaknula je predsjednica banjalučke podružnice Ružica Ševarika, piše na mrežnoj stranici hkdnapredak.com.

T.M.I., KT