Beč

U organizaciji "Napretka" mladi u Beču učili njemački jezik


U organizaciji HKD „Napredak“, Glavne podružnice Beč i u suradnji s Napretkovom Središnjicom u Sarajevu ovo ljeto je uspješno održana 21. „Ljetna akademija“ i 5. „Ljetna škola njemačkog jezika“ u Beču.

Polaznici ovogodišnje akademije i škole bili su najvećim dijelom iz Bosne i Hercegovine, zatim iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. U studentskom domu ÖJAB studenti, polaznici 21. Ljetne akademije kroz tri tjedna boravka najveću važnost pridavali su kvalitetnoj nastavi njemačkog jezika. Njima se u drugom tjednu pridružilo 34 srednjoškolaca, polaznika 5. Ljetne škole njemačkog jezika.

Podijeljeni u skupinama po razini znanja njemačkog jezika, studenti i učenici su bili jako zadovoljni profesorima, njihovim načinom rada, metodama i idejama. Osim toga, nakon obvezne nastave i ručka, polaznici su imali priliku upoznati Beč, austrijsku kulturu, običaje, gospodarstvo, način života, kako Austrijanaca tako i doseljenika s naših prostora.

U bečkom Kursalonu dobili su informacije o djelovanju i nastanku HKD Napredak, podružnicama, ustrojstvu i aktivnostima te pogledali dokumentarni film o NapretkuPriča uspjeha, nakon čega ih je pozdravio predsjednik HKD Napredak, Glavne podružnice Beč Zoran Iljkić. On je polaznicima zahvalio na ukazanom povjerenju što su odabrali upravo njihovu akademiju i školu za učenje njemačkog jezika.

Uz stručno vođenje učenici su obišli glavni gradski simbol, gotičku katedralu Sv. Stjepana, prošetali su Stephansplatzom, posjetili sjedište Habsburškoga carstva, kraljevsku palaču Hofburg, zatim Albertinu i saznali puno toga o „bečkoj školi“.

Dvorac Belvedere, zatim Schönbrunn i njegovi vrtovi te Gloriette i panoramski pogled s Kahlenberga studente i učenike posebno je oduševilo. Posjetili su Hundertwasserovu kuću i Karlovu crkvu koju često nazivaju i najljepšom bečkom crkvom.

Posjetili su i bečke muzeje, a s obzirom na različita usmjerenja i interese, neke je oduševio Muzej povijesti umjetnosti, neke Prirodoslovno-povijesni i Vojno-povijesni muzej, ali su se svi složili oko činjenice da je Tehnički muzej podjednako zanimljiv za svakoga.

Iznimnu dobrodošlicu pokazali su im domaćini Parlamenta Republike Austrije, Gospodarske komore grada Beča te tvornice namještaja Blaha. Polaznici škole i akademije posjetili su Ekonomsko sveučilište te Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču gdje ih je srdačno dočekala veleposlanica dr. sc. Vesna Cvjetković.

Veleposlanica ih je upoznala s poviješću zgrade koja je kulturna i arhitektonska znamenitost Beča, nakon čega je izlagala o organizaciji, radu i ulozi diplomatskih predstavništava općenito te bilateralnim odnosima AT-HR. Poveo se razgovor i o nizu drugih tema vezano uz obrazovanje i perspektive mladih pri čemu je veleposlanica sve polaznike tečaja ohrabrila da dobro nauče njemački ukazujući na neophodnost poznavanja jezika za profesionalno napredovanje svakog mladog čovjeka.

Polaznici škole i akademije nagrađeni su jednodnevnim izletom u Bratislavu, glavni grad Slovačke gdje su obišli Novy most, Apollo most, prekrasan dvorac na brdašcu Bratislavsky hrad, slovački Parlament te stari dio grada.

Uz službeni dio programa, mladi su imali vremena i za slobodne aktivnosti, stizali su i do poznatih trgovina u Mariahilferstrasseu, zabavljali su se i u Prateru, najstarijem zabavnom parku na svijetu.

Ljetna akademija i Ljetna škola njemačkog jezika  u Beču traje već godinama zahvaljujući dugogodišnjim sponzorima koji podupiru ovaj iznimno zahtjevan projekt, potom mnogim prijateljima koji mu pomažu te velikome entuzijazmu ljudi okupljenih oko Napretka.

Za cjelokupnu akademiju i školu, za ovako sadržajan edukativno-informativni program zaslužni su organizatori ispred bečkog Napretka predsjednik Zoran Iljkić i Goran Grbić, zatim koordinatori ispred Središnje uprave: Ivana Barišić, podružnica Ljubuški  i Ivica Kovačević, podružnica Tuzla te Katarina Kukoljac, Ivana Mandušić, Maria-Dora Cekolj i Ana Bubalo.

Iz godine u godinu se potvrđuje kako je ovo kvalitetan projekt koji ulaže u mlade i njihovu budućnost.  

Na kraju ovog edukativno-zabavnog druženja uručene su im diplome, piše Napredak.

KT