Subotica

U Subotici održana manifestacija Djeca u Dužijanci


U subotičkoj katedrali-bazilici Sv. Terezije u nedjelju, 12. srpnja održana je manifestacija Djeca u Dužijanci. Svečanom misom zahvalnicom, koju je predvodio katedralni župnik, mons. Stjepan Beretić, djeca su zahvalila Bogu za ovogodišnju žetvu.

U koncelebraciji su bili mons. Andrija Anišić i vlč. Luka Poljak.

Mali bandaš je bio Roko Vojnić iz župe Isusa Radnika, koji je na ovom slavlju primio i prvu pričest a mala bandašica je bila Marta Vukmanov Šimokov iz župe Sv. Roka. Na misi su, uz njih, sudjelovali i mali bandaši i bandašice iz Male Bosne, Tavankuta i Lemeša, a živi ukras ovoga slavlja bilo je 15-ak djece u bunjevačkim narodnim nošnjama, članovi HKC Bunjevačko kolo.

Mali bandaš i bandašica su pročitali Božju riječ, a prigodnu propovijed je održao mons. Beretić. On je među ostalim rekao: „Upamtit ćemo ovu Dužijancu zato što je drugačija od drugih. Dužijanca je ipak uvijek ista. To je radost nakon dovršenog posla, to je ponos što čuvamo tradiciju, to je dika, što u nama tuče srce naših pradjedova. Zahvalni smo Bogu za kišu i snijeg. Kišom i snijegom dragi Bog natapa zemlju, da nam usjevi rastu i da se zelene. Takva je i Božja riječ. Što Bog obeća, to će se i dogoditi. Draga djeco i svi dragi vjernici. I naša riječ je slična Božjoj riječi. Kad lijepo govorimo, ljudi se raduju. Kad ružno govorimo, ni nama ni ljudima nije lijepo.“

U nastavku homilije zahvalio je roditeljima koji svojim primjerom svjedoče da vole Dužijancu, da cijene lijepe običaje, ali najviše što svojim životom uče svoju djecu kako treba ljubiti Boga i bližnjega, prenosi ika. Dok bude roditelja koji vole Dužijancu i udruga koje njeguju običaje bunjevačkih Hrvata, bit će i dužijance. Na kraju se obratio djeci. „Draga djeco! Iz jednog zrna bačenog u zemlju niknut će lijepa, zelena biljka, koja će vremenom donijeti klas, a u klasu puno, puno zrnja. Dragi mali risari i risaruše. Da nam danas svima bude ljepše i radosnije, vi ste obukli našu narodnu nošnju. Tako je ova vaša zahvala lijepa i puna je ljubavi. Hvala vam, što volite našu nošnju, našu pismu i naše kolo. Znam, da je i vaša ljubav prema Bogu isto tako lijepa, vjerna i velika. Ostanite uvijek Božji prijatelji, da svi zajedno budemo dobri ljudi, i da naše riječi uvijek donose radost, mir i napredak – kao Božja riječ“, rekao je.

Molitvu vjernika su predmolila djeca obučena u bunjevačku narodnu nošnju, ona su također prinijela i prikazne darove dok su mali bandaš i bandašica prinijeli na oltar kruh, kao plod ovogodišnje žetve – plod Božje darežljivosti i rada ruku čovječjih.

Manifestaciju Djeca u Dužijanci organizira Hrvatsku kulturni centar Bunjevačko kolo i svake godine je sastavni dio programa Dužijance.

Zbog pogoršane situacije glede virusa COVID-19 izostali su ostali sadržaji ove manifestacije. Izostala je i procesija s Presvetim sakramentom i tradicionalnim kolom pred katedralom tako da je slavlje završilo u samoj katedrali fotografiranjem za uspomenu na ovu posebnu Dužijancu, koju se može slikovito nazvati i „Dužijancom pod maskama“ ili “COVID-Dužijancom”.

Zbog virusa već otkazana je manifestacija Takmičenje risara koja je jedna od najljepših i najvažnijih manifestacija iz programa Dužijance. U skromnijem obliku održane su dužijance u Žedniku i Bajmaku.

Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca priopćila je da će i ubuduće pratiti epidemiološki situaciju u zemlji i prema tome donositi odluke hoće li se pojedini sadržaji iz programa Dužijance 2020. otkazati ili održati i u kojem obliku.

T.M.I., KT