U Subotici otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću


U četvrtak, 15. listopada, na spomendan Sv. Terezije Avilske, zaštitnice katedrale i grada Subotice pokraj prvostolnice Sv. Terezije postavljen je i svečano otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću.

Spomenik je rezultat zajedničke inicijative Hrvatskog nacionalnog vijeća, Katoličkog društva Ivan Antunović i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata nastale povodom 200. obljetnice rođenja biskupa Ivana Antunovića, koja je proslavljena 2015.

Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji u svojem je obraćanju govorila o vrijednostima za koje se zalagao biskup Antunović.

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je kako "značaj biskupa Antunovića kao preporoditelja nije bio samo za Hrvate, već i za opći suživot i toleranciju u vrijeme Austro-Ugarske".

Svečanome otkrivanju spomenika nazočio je i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tijekom programa nazočnima se obratio i Igor Mirović, izaslanik predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsjednik vlade AP Vojvodine koji je kazao kako se "nada da će otkrivanje spomenika Ivanu Antunoviću, kao i sutrašnji događaj kada će Hrvatskom nacionalnom vijeću biti predata na upotrebu rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu, označiti jednu vrstu puta prema uzorima koji su radili na zajedničkim vrijednostima a koje sasvim sigurno u vremenu pred nama moramo uzeti kao vrijednosti vodilje".

Među nazočnim gostima bili su članovi diplomatskih predstavništava Republike Hrvatske, čelnici Grada Subotice, ostalih razina vlasti u Republici Srbiji, a značajna je bila nazočnost predsjednika Hrvatske državne samouprave u Republici Mađarskoj Ivana Gugana kao i  čelnika samouprava iz grada Baje i Kalače.

Čast otkrivanja spomenika pripala je ovogodišnjim nositeljima slavlja 110. Dužijance, bandašici Marijani Matković i bandašu Josipu Kujundžiću. Predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović i koordinator svih aktivnosti na podizanju spomenika dr. vlč. Ivica Ivanković Radak govorio je o svim aktivnostima koje su prethodile podizanju spomenika koji je plod dugog i ustrajnog rada. Izrazio je zahvalnost svima koji su na bilo koji način pridonijeli realizaciji podizanja spomenika, a osobito autoru spomenika Bernardu Pešordi, akademskom kiparu iz Zagreba. Naglasio je doprinos Prvostolnog kaptola zagrebačkog te je ovom prigodom pročitao pismo  pomoćnog biskupa zagrebačkog mons. Ivana Šaška koji kaže: "(...) spomenik je jedan od izražaja spomena, sažetak života i događaja kojemu je smisao ojačati vrjednote, učvrstiti nadahnuća i produžiti životnost u pamćenju pojedinaca, zajednica i naroda. Tako ovaj spomenik nije samo odraz prošloga, nego potvrda prisutnosti u sadašnjosti onih oslonaca koje se smatra bitnima i za budućnost."

Biskup Ivan Antunović jedna je od najznačajnijih osobnosti među Hrvatima u Ugarskoj u XIX. stoljeću. Bio je veliki narodni prosvjetitelj i preporoditelj, kalački kanonik i naslovni biskupa bosonski, pokretač preporoda među ugarskim Bunjevcima i Šokcima, publicista i prozni pisac. Pokretač je Bunjevačkih i šokačkih novina i Bunjevačke i šokačke vile.

Kako je u svome obraćanju naglasio katedralni župnik i predsjednik Odbora za podizanje spomenika mons. Stjepan Beretić: "Ivan Antunović zavrijedio je spomenik u Subotici, gradu koji je iskreno volio."

Ž.I.. KT