Tolisa

U Tolisi predstavljene dvije knjige


U dvorani „Dvor Terra Tolis“ u Tolisi kod Orašja u Bosanskoj Posavini u subotu 29. veljače predstavljene su dvije knjige: „Istinom protiv politički nametnutog mišljenja“ - dr. fra Luke Markovića i knjiga „Kratki espresso“ dr. Nine Raspudića.

U organizaciji Matice hrvatske ogranak Orašje pozdravnu riječ uputio je na početku Željko Vukić. Program je potom u prepunoj dvorani započeo čitanjem dijelova recenzija tih dviju knjiga, a  pročitale su ih prof. Katarina Marošević i Marijana Dominković.

 „Kolumne uvezane u knjigu nisu tek misao ni  zapisi o događajima koji su obilježili hrvatsku politiku proteklih nekoliko godina, već su uvijek i događaji sami po sebi, teme su jutarnjih razgovora u kavanama, redovna su inspiracija drugim kolumnistima da i oni kažu poneku, a poneka od njih je bila i predmetom policijskih izvida. A, kada riječ postaje događajem onda nema sumnje pred sobom imamo misaonog virtuoza i pravog zmaja od pera. U iznošenju vlastitih stavova Raspudić je uvijek hrabar i spreman napisati upravo ono što u danom trenutku stvarno misi. Njegova je misao polemična, otvorena i direktna…“, neke su od tvrdnji Borislava Ristića, kolumniste Večernjega lista iznesenim u recenziji knjige dr. Rasupdića „Kratki espresso“.

O knjizi dr. Markovića „Istinom protiv nametnutog političkog mišljenja“, recenzent dr. Raspudić pak naglašava kako se u knjizi, u kojoj je sabrano 49  tekstova, koje je autor u zadnje dvije godine objavljivao u Glasu Koncila, Katoličkom tjedniku te na nizu internetskih portala, radi o nastavku Markovćevih analiza gorućih globalnih, nacionalnih i lokalnih tema kojima se autor intenzivno bavi već dugi niz godina i oko kojih se profilirao kao zapažen i originalan glas u hrvatskoj i bosanskohercegovačkoj javnosti. „Istina koju autor stavlja u prvi plan i u naslovu knjige, nekada može biti gruba, teška za čuti i pročitati. Ona je u društvenim i političkim pitanjima neizostavna i složena, teško ju je posjedovati u cjelini i trajno jer se njen predmet kreće i preobražava u vremenu, ali istina je uvijek blagotvorna, a za početak, možemo joj se približiti jasnim i razgovijetnim imenovanjem stvari i pozivom na daljnji dijalog, na čemu inzistira i autor“, navodi recenzent Raspudić. Dodaje kako autor u knjizi analizira goruće probleme zapadne civilizacije, koje je višedesetljetnim življenjem i djelovanjem u Njemačkoj, mogao promatrati iz prve ruke dok su nastajali, bujali, a sada već i eskaliraju. Zaključuje da autor inzistira na tome da identitet Europske unije ne može biti izgrađen samo na ekonomskoj osnovi, jer čovjek nije samo ekonomsko biće , već su njegova nagnuća i potrebe znatno šire i složenije.

Nakon što ih je kratko predstavio voditelj programa Nedjeljko Nedić, kroz vrlo zanimljiv i dinamičan dijalog i diskusiju dvojica vrhunskih  znanstvenika i intelektualaca  dr. Marković i dr. Raspudić iznijeli su vlastita stajališta i mišljenja o mnogim aktualnim temama koje obrađuju u svojim knjigama; o društvenim, tradicijskim, ideološkim, političkim i liberalnim previranjima u Europi i Bosni i Hercegovini. Ustvrdili su kako Europa danas ima jako puno problema, doživljava mnoge krize prvotno krizu tradicije, krizu poimanje slobode bez odgovornosti krizu vrijednosti, nataliteta, najveću krizu - migracijsku krizu, te krizu liberalizma koji je doveo do mnogih problema u Europi, a nažalost nije ponudio nijedan odgovor na problem.

Bio je to doista jedinstven događaj za taj cijeli kraj Bosanske Posavine, koja je u zadnjem ratu doživjela velika ratna razaranja kako materijalna tako i duhovna. Mnogobrojni nazočni, među kojima su bili svećenici, redovnice te predstavnici lokalnih društveno-političkih vlasti imali su priliku gostima postavljati i svoja pitanja.

Prigodan program pjesmom su animirali zbor Mirjam iz župe Uznesenja BDM u Tolisi i Toliški tamburaši. Zajedničko druženje nastavljeno je uz agape.               

 B. Lukačević/KT