Rama

U župi Rama-Šćit Sinjani uprizorili predstavu „Diva Grabovčeva“


U nedjelju, 8. ožujka, u organizaciji Franjevačkog samostana Rama Šćit s početkom u 12 sati u samostanskoj kino dvorani uprizorena je predstava „Diva Grabovčeva“.

Foto: Rama-prozor.info

Foto: Rama-prozor.info

Predstava je održana u izvedbi Sinjskog pučkog kazališta i Franjevačke klasične gimnazije Sinj.

Za vrijeme turske okupacije učinjeni su brojni zločini nad mladim kršćanskim djevojkama, a diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine puk im je odao dužnu počast nazivajući mnoge mikro toponime po njima i čuvajući ih u molitvama i usmenoj predaji.

Tako hrvatski puk Rame i Hercegovine stoljećima štuje jedan usamljeni grob na Kedžari, usred Vran planine, kao sveto mjesto. U njemu, prema predaji, počiva tijelo Dive Grabovčeve koju je, u cvijetu mladosti, ubio razuzdani turski plemić jer se suprotstavila njegovoj pohoti.

Sinjsko pučko kazalište uspješno djeluje, s manjim prekidima, preko 60 godina. Sudionik je brojnih kazališnih festivala i smotri, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Uspješni su organizatori kazališnih seminara, kao i festivala Međunarodni kazališni ALKA—FEST u lipnju i srpnju te Međunarodnih susreta gradova prijatelja Kazališni maraton u listopadu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na festivalima i smotrama, a njihov rad prepoznali su i u gradu Sinju, te su dobitnici nagrade Grada Sinja, u kategoriji kulturnih društava i nagrade Splitsko-dalmatinske županije, piše portal rama-prozor.info.

KT