Upriličen tradicionalni susret klapa u Gorici


U Staroj crkvi u Gorici, 26. srpnja, održan je tradicionalni 13. Susret klapa u organizaciji domaće klape Bratovštine.

Na početku je nazočne pozdravila voditeljica Marija Prlić te kazala da se 13. po redu susretu klapa održava u sklopu manifestacije Kulturno ljeto u župi Gorica-Sovići 2019. koje već tradicionalno organizira Bratovština Sv. Stipana Prvomučenika ove župe.

"Sveti Stipan se ovdje slavi i časti od davnina 3. kolovoza svake godine. Našem patronu svetom Stipanu u čast održava se i ovaj susret klapa ovdje u staroj crkvi u Gorici koja stoji na temeljima ranokršćanske bazilike iz 4. – 6. Stoljeća i starohrvatske crkve iz 9 – 11. stoljeća. Ove godine ovaj susret klapa održavamo u okviru obilježavanja 20. obljetnice naše Bratovštine čija će središnja proslava biti u petak 13. prosinca 2019.", rekla je te potom nabrojala sedam klapa: Ankora iz Podstrane, Concordia iz Međugorja, Grga iz Posušja, Hrvace iz Hrvaca, Sv. Mihovil iz Prološca, Trebižat iz Trebižata, te klapa domaćin Bratovština Gorica-Sovići.

Nakon uvodnih riječi voditeljice nazočne je predsjednik Bratovštine Dragan Prlić zahvalivši i klapama i svim slušateljima na dolasku.

Potom je upriličen koncert a svi su klapski izvođači na ovom susretu pjevali srcem i dušom. Akustičnost, ove najstarije crkve u Zapadnoj Hercegovini koja je još u upotrebi, na daleko je poznata i priznata, i sve klape i drugi pjevači koji jednom nešto otpjevaju tu, ostaju zadivljeni ljepotom zvonke jeke koju pružaju kameni zidovi i sav skladan prostor ove krasotice.

S druge strane ljudi ove župe, i šire, prepoznali su ljepotu klapskog pivanja, pa se tako svake godine okupljaju u sve većem broju.

Markus Bohrermann/ KT