Upriličena "Večer Boke u Mostaru“


Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" - Glavna podružnica Mostar organiziralo je 30. svibnja u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače "Večer Boke u Mostaru“.

Organizirano je predstavljanje knjiga dr. Vande Babić Kulturalno pamćenje - ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke i Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture te premijera dokumentarnog filma Kad splasnu jedra, scenarista i redatelja Bože Vodopije.

Uz autore Babić i Vodopiju, u promociji su sudjelovali predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić te bivši predsjednik HKD Napredak - Glavna podružnica (GP) Mostar Miroslav Palameta. Moderator predstavljanja bio je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar.

U svom obraćanju Landeka je istaknuo kako Večer Boke u Mostaru donosi riječju i slikom priču o Zaljevu svetaca, koji je neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine, i to na simboličan da 30. svibnja te da Napredak i na ovaj dan kao i kroz svoju povijest i djelovanje želi povezivati sve krajeve u kojima žive Hrvati, a u Mostaru su ovom prigodom povezali Boku, Dalmaciju, Hercegovinu i Bosnu.

Prof. dr. Miroslav Palameta govoreći o knjizi Kulturalno pamćenje - ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke istaknuo je kako prof. dr. Babić promatra jednu lokalnu kulturnu baštinu i knjiženost, usmenu i pisanu, koja je istovremeno inkorporirana u hrvatsku kulturnu baštinu. Naglasio je kako je zanimljivost  knjige je u tome što ona prikazuje bokeljsku tradiciju, obrede, štovanja i kultove duboke katoličke tradicije

Dr. Topić govoreći o knjizi  podsjetio je na 1998. kada je u Kotoru obnavljan HKD Napredak i koje su bile poteškoće prilikom prelaska granice između Hrvatske i Crne Gore ali i emocijama koje su tada vladale. Naglasio je kako je nakon dugo vremena u Boki tada svirana i hrvatska himna i himna Napretka.

"Značajno je da se govori o tome jer nikada nije dovoljno da se promovira nešto što je dobro i lijepo, a Boka je lijepa, atraktivna i povijesno važna", ocijenio je dr. Topić.

Tijekom promocije istaknuto je kako spomenute knjige progovaraju o Hrvatima Boke tijekom svih povijesnih (ne)vremena, hrvatskom kodu u književnosti, ali i o kulturalnom pamćenju.

Po riječima autorice Vande Babić, Kulturno pamćenje je znanstvena knjiga koja govori o kulturi i književnosti Boke, dok je djelo Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture srž svega onoga što Boka u suštini i jeste i ono "daje jedan hrvatski kulturni kod Boke".

"O Boki se govori malo i rijetko, a o njezinoj bogatoj kulturnoj baštini gotovo da se u širim krugovima ne zna. Zato je ovo danas jako važno ne samo za nas Hrvate Boke, već za širu zajednicu unutar Hrvatske i Crne Gore", istaknula dr. Babić.

Naglasila je kako se o Boki može govoriti s različitih aspekata i različitih razloga, no najvažnije je da o Boki govorimo s onoliko ljubavi koliko ona u sebi krije ljepote koju svaki čovjek treba upoznati da bi je znao cijeniti ne samo kao nebeski dar već kao podsjetnik na vremena u kojima je stari Bokež stvarao današnju sliku Boke. Istaknula je kako sve brojne bokeljske obitelji u Hrvatskoj i brojni drugi kojima je skrb o hrvatskoj kulturi dio svakodnevnice ispisana na krsnim listovima aktivno djeluju na promicanju, zaštiti i prepoznatljivosti hrvatske kulture Boke u kojima nam ognjišta održavaju oni koji su u njoj ostali. Kazala je kako je ova knjižica kratak podsjetnik na sve ono što Boka čuva i koliko njezina važnosti vrijednost u svekolikoj hrvatskoj baštini kao i mozaiku kulture Crne Gore.

"Ovo je priča o Boki, njezinim gradovima, ulicama, trgovima i brojnim bogomoljama, o njezinim pjesnicima, plemićima i pomorcima, o brodovima, starim pomorskim školama i najstarijoj mornarici na svijetu i ceremonijalima koji od 15. Stoljeća do danas neprestano podsjećaju koliko je važno cijeniti svoju baštinu i između bokeljskih zvonika, baš ondje oko otoka ili uskim kotarskim ulicama zahvaliti precima što su nam namrli i ostavili na čuvanje ponos!", kazala je dr. Babić dodavši da zato ova knjiga, kao zahvala i kao molitva, ali i kao obveza da ono što svaki Bokelj nosi sa sobom kao popudbinu i nakanu, a to je: u duhu zajedništva čuvati sebe i svoje temelje utkane u kod hrvatske kulture i baštine stoljećima nesebično dijeli sa svima koji žive u Boki.

Prikazani dokumentarni film Kad splasnu jedra, u trajanju od 30 minuta, scenarista i redatelja Bože Vodopije kroz prizmu življenja i stradanja obitelji Tomić i Brajnović u Dobroti kraj Kotora oslikava život hrvatske nacionalne zajednice u Boki kotorskoj.

"Film oslikava život Hrvata u Boki kotorskoj, i to od vremena kada su Hrvati u tom zaljevu svetaca bili većinski narod do vremena današnjega kada su najmalobrojnija manjina", kazao je Vodopija.

Na području tog zaljeva, kako je dodao, nalazi se oko 200 katoličkih vjerskih objekata iznimne ljepote. "Nažalost, Hrvata je malo, svega oko 7000 u cijeloj Crnoj Gori, i oni su danas zapravo čuvari te bogate baštine", zaključio je Vodopija.

KT