Vareš

VaClaF: Vareš Classic Festival 2020 „In Exile“


Od 27. rujna do 4. listopada u Varešu se održava osmi po redu VaClaF – Vareš Classic Festival, simboličnog naziva „U egzilu“.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Ovo osmo izdanje VaClaFa – ne odustajući od svoje misije ni u najtežim trenucima, gotovo u nemogućim uvjetima i okolnostima – održava se i ove nepredvidive 2020. Kao i ranijih godina festival predstavlja vrhunske umjetnike i umjetnost, iz BiH i inozemstva, angažiranu, i – za nadati se – dostupnu svima.

Kako poručuju organizatori, uz nekoliko koncerata u Varešu, za njihovu najbolju i najdražu publiku, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, udružili su međunarodne snage i većinu ovogodišnjeg festivala donose (i) online.

Tako su bh. umjetnice i umjetnici: SA Sinfonietta i Puhački kvintet Sarajevske filharmonije svečano otvorili festival pred vareškom publikom tradicionalnim Miholjskim koncertom u nedjelju 27. rujna u župnoj crkvi Sv. Mihovila arkanđela, te obilježili 250. rođendan Ludwiga van Beethovena, predstavivši ga uz djela suvremenog bh. kompozitora Ališera Sijarića te francuskog velikana Jaquesa Iberta.

U ponedjeljak, 28. rujna bio je live prijenos iz Beča tijekom kojeg su nastupili: sopranistica Josipa Bainac, pijanist David Hausknecht, oboistica Ivana Nikolić, pijanist Stipe Bilić, violinistica i umjetnička direktorica festivala Andrea Nikolić, Edua Zadory, također violinistica, za violom Marta Potulska i na violončelu Liliana Kehayova.

U srijedu 30. rujna, na rasporedu je koncert Paradiso in EXILE. Književni dio festivala Literature and Exile ispuniti će svojim djelima Tanja Stupar Trifunović u petak 2. listopada, a mlade nade bh. glazbene predstavit će uživo u Varešu violinistica Tamara Arsovski i pijanistica Zerina Šabotić, u Radničkom domu. U suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu te Istarskim narodnim kazalištem u Puli prvi put na VaClaF dolazi i opera Caccia lontana (Daleki lov) Antonia Smareglie, putem streaminga, uživo iz INK-a Pula, u subotu 3. listopada.

Posljednjeg dana festivala, u nedjelju 4. listopada na rasporedu je Women in EXILE koncert uživo iz Beča.

„Egzil iz koncertnih dvorana u 'sigurnost' naših domova, ili egzil iz naših domova u potrazi za boljim sutra, tema je toliko aktualna da je apsolutno neizbježna. Suočeni smo s iznimnim vremenima, u kojima osjećamo da nam je dužnost nastaviti kreirati, boriti se, disati, živjeti za umjetnost“, poručili su na kraju organizatori VaClaFa.

J.P., KT